3-116

3-116

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 9 JUNI 2005 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Mondelinge vraag van mevrouw Margriet Hermans aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking over «de hongersnood in Niger en de aangekondigde tsunami» (nr. 3-726)

Mevrouw Margriet Hermans (VLD). - De hongersnood in Niger lijkt wel een aangekondigde tsunami. Niger is het tweede armste land ter wereld en heeft het bijzonder moeilijk om zijn bevolking te voeden. Vorig jaar is de oogst ingevolge de droogte volledig mislukt en dit jaar werd het land geteisterd door een sprinkhanenplaag.

In het zuiden van het land kampen 3,6 miljoen mensen met een gebrek aan voedsel. Op het ogenblik lijden 800.000 kinderen honger. Nu al vertonen 150.000 van hen duidelijke verschijnselen van ondervoeding: opgezwollen buikjes en uitdroging. Bovendien is al 40% van de veestapel gestorven.

De Verenigde Naties hebben een fonds opgericht om de periode tot september-oktober, wanneer de nieuwe oogst wordt verwacht, te overbruggen. Frankrijk en Duitsland hebben al concreet middelen toegezegd.

Niger is een van de 18 partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Graag had ik van de minister vernomen hoeveel België zal storten aan het noodhulpfonds van de Verenigde Naties. Wanneer zal dat geld op de rekening van het fonds staan? Na september is het immers te laat want dan zal de ramp waarschijnlijk al gebeurd zijn.

Heeft de minister, die uiteraard vertrouwd is met het dossier, het probleem al aangekaart bij zijn collega's? Kunnen ze bijkomende inspanningen doen? Ik denk onder meer aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Landsverdediging.

Welke overige maatregelen zal de minister nemen om de aangekondigde ramp te voorkomen?

De heer Armand De Decker, minister van Ontwikkelingssamenwerking. - Mevrouw Vautmans heeft me een uur geleden in de Kamer over hetzelfde onderwerp ondervraagd. Ik ben erg begaan met de problematiek. Een week geleden had ik een gesprek met dokter Jim Morris, uitvoerend directeur van het World Food Programme en twee weken geleden ontmoette ik in Rome de nummer twee van die organisatie, de heer Jean-Jacques Graisse, die overigens een landgenoot is. Ik deel de bezorgdheid van dokter Morris om de honger bij de Afrikaanse kinderen uit te roeien.

Nadat de Belgische parlementaire missie eind januari 2005 Niger heeft bezocht om ter plaatse de realisatie te evalueren van verscheidene programma's en projecten die worden gefinancierd door het Belgisch overlevingsfonds, heb ik beslist om aan de NGO Dierenartsen zonder Grenzen een bedrag van 462.000 euro toe te kennen voor noodvoedselhulp ten behoeve van bepaalde bevolkingsgroepen van Dakoro in Niger. Het budget dat bestemd was voor de levering van levensmiddelen als noodhulp aan de bevolking, werd gelet op de urgentie, uitgevoerd door de NGO Dierenartsen zonder Grenzen die in het noorden van Niger actief is. Die actie is momenteel aan de gang.

Een bijkomend bedrag van 80.000 euro is zopas gedeblokkeerd voor de noodaankoop van vee voor veehouders die in Niger runderen van het Azawakh-ras houden. Daarvoor werden de middelen bestemd voor directe bilaterale projecten aangesproken.

Om de noodoproep van de VN te kunnen beantwoorden heb ik 500.000 euro ingeschreven op de begrotingslijn voedselhulp van mijn departement Dat bedrag wordt zonder dralen overgeboekt naar het Wereldvoedselprogramma van de VN. Mijn collega van Landsverdediging zal een tiental vrachtwagens ter beschikking stellen van de strijdkrachten van Niger. Zodra die voertuigen in Niger aankomen, zullen ze worden gebruikt voor het transport van levensmiddelen naar de zones waar de voedselonzekerheid groot is. Mijn departement onderzoekt momenteel de mogelijkheid om het transport van de voertuigen geheel of gedeeltelijk te financieren.

Bovenop de 500.000 euro die worden gedeblokkeerd voor het WFP, onderzoekt mijn departement de mogelijkheid om gezien de urgentie, fondsen van lopende of afgesloten projecten toe te wijzen aan de slachtoffers van de ramp.

Een missie van ECO zal snel ter plaatse gaan om de situatie te evalueren. De EU heeft aangekondigd een overeenkomst voor noodhulp te ondertekenen voor een bedrag van 2,5 miljoen euro. Ik heb de opdracht gegeven tot ondertekening van een kaderovereenkomst van ons land met alle donoren die in Niger een strategische reserve financieren die in noodgevallen en wederkerende voedselonzekerheid snel kan reageren.

Jammer genoeg lopen ook andere Afrikaanse landen het risico om tijdens de komende maanden met gelijkaardige problemen te worden geconfronteerd.

Mevrouw Margriet Hermans (VLD). - Ik dank de minister zowel voor het antwoord als voor de acties die hij zal ondernemen. Ik ben blij dat de minister de urgentie van het probleem onderstreept. Als we niet heel snel iets doen, wordt het een grote ramp. Er zijn ook nog andere Afrikaanse landen in nood, maar Niger is een van de weinige, weliswaar jonge, prille democratieën in Afrika. We moeten daar extra aandacht aan blijven besteden.