Vragen en Antwoorden

Belgische Senaat


Bulletin 3-16

ZITTING 2003-2004

Vragen waarop niet werd geantwoord binnen de tijd bepaald door het reglement
(Art. 66 van het reglement van de Senaat)

(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans


Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid (Volksgezondheid)

Vraag nr. 3-886 van de heer Delacroix van 2 april 2004 (Fr.) :
Biobrandstof. ­ Transgeen koolzaad. ­ Productie. ­ Effecten.

Sinds de uitvinding van de dieselmotor weten we dat plantaardige olie kan worden gebruikt om wagens te doen rijden. De hierbij gebruikte biodiesel wordt verkregen na chemische omzetting van de eetbare, ruwe plantaardige olie door koude persing van welbepaalde oliehoudende zaden zoals koolzaad, zonnebloempitten, olijven, maïs en soja.

Als we Pierre Joyce, de verantwoordelijke van het project TricoF (Trituration du colza à la ferme ­ vermaling van koolzaad op de boerderij) aan de Universitaire Faculteit van Gembloux (La Dernière Heure van 12 mei 2003, een artikel van Martine Pauwels) mogen geloven, dan werden in de lente van vorig jaar in ons land verschillende projecten inzake biobrandstof onderzocht.

Het is evident dat ruwe plantaardige olie veel voordelen heeft en België heeft onlangs de stap gezet en ingestemd met de omzetting van koolzaad op zijn grondgebied.

Er rijzen echter meerdere essentiële vragen.

Het gaat nu om transgene zaden. Wat kunnen de secundaire effecten zijn van de manipulatie, in de ruime zin van het woord, van dagelijks gebruikte « nieuwe » producten ? Zijn de primaire eigenschappen van ruwe koolzaadolie gelijk aan die van transgene koolzaadolie ?

In 2003 dacht het gemeentebestuur van Aat eraan om in een nabije toekomst een voertuig uit te rusten met een motor die op biobrandstof draait. Ze zocht in de Pays vert een producent van koolzaadolie (bron : Le Soir, 2003, Bruno Deheneffe).

Wat is momenteel de stand van zaken als we weten dat het koolzaad dat bij ons zal worden gebruikt, transgeen en in Amerika geproduceerd zal zijn ? Zijn er reeds structuren uitgewerkt voor de persing van de zaden of de productie van transgene diester ?

Zo ja, op welke plaatsen ? Welk budget zal hiervoor worden vrijgemaakt ? Wanneer zullen de werken van start gaan en hoeveel inschrijvingen zijn er ? Wat zal het effect zijn op de plaatselijke werkgelegenheid ?

Zal de geachte minister het voorbeeld overnemen van de olieslagerijen die reeds in Duitsland zijn gebouwd ?

Zal transgene koolzaadolie op dezelfde wijze kunnen worden gebruikt als de olie uit niet-gekloonde zaden ? Zo ja, wat zijn de resultaten van de tests die moeten worden uitgevoerd voor niet-alimentair gebruik zoals voor verf, inkt, polymeer, enz. ?

Als het als biodrandstof wordt gebruikt, zal het dan van belasting worden vrijgesteld ?