3-407/1

3-407/1

Belgische Senaat

ZITTING 2003-2004

9 DECEMBER 2003


Wetsvoorstel tot wijziging van de besluitwet van 24 januari 1945 betreffende de prophylaxe der geslachtsziekten

(Ingediend door de heer Michel Delacroix)


TOELICHTING


De besluitwet van 24 januari 1945 betreffende de prophylaxe der geslachtsziekten behandelt de preventieve maatregelen die dergelijke ziekten vereisen. Slechts in 1983 werd het geduchte virus afgezonderd dat AIDS veroorzaakt.

De « Encyclopédie Larousse » (blz. 9565) geeft de volgende informatie : « Sa dénomination internationale est HIV (human immunodeficiency virus). C'est une rétrovirus qui provoque l'effondrement des lymphocytes T4 et des macrophages, supports de l'immunité cellulaire. La destruction de ces cellules entraîne la disparition des réactions de défense de l'organisme.

En 1986, un autre type de virus HIV, responsable du sida dans l'Afrique de l'Ouest, a été isolé. Il a été nommé HIV 2, le premier type, nommé HIV 1, étant présent dans le reste du monde. Les complications qui font toute la gravité de la maladie, sont dues à la prolifération massive, sur un organisme incapable de réagir, de germes dits opportunistes (bactéries, parasites, champignons, virus) qui provoquent des atteintes viscérales et qui coexistent souvent avec des lésions cancéreuses (...).

La détection des sujets contaminés par le virus du SIDA ­ dits sujets « séropositifs »- est faite par un examen sérologique qui détecte les anti-corps anti-HIV. Un nombre indéterminé de sujets séropositifs développeront un sida dans les années à venir.

Les sujets récemment infectés qui ne sont pas encore séropositifs peuvent être identifiés, alors que tous les autres examens sont négatifs, par une réaction enzymatique d'une extrême sensibilité, la technique PCR (polymerase chain reaction) ».

De betreurde Achille van Acker, de toenmalige minister van Volksgezondheid, maakte in zijn verslag aan de Regent betreffende die besluitwet de volgende juiste en pertinente opmerkingen :

« Monseigneur,

Het venerisch gevaar, onvermijdelijk gevolg van de losbandigheid en van de ontucht, eischt dat maaregelen worden getroffen om het te bestrijden. Deze maatregelen dienen de onontbeerlijke aanvulling te vormen van die welke eventueel door de gemeentelijke overheid getroffen werden inzake ontucht. Zij beoogen, inderdaad, de doelmatige bestrijding van de venerische ziekten daar waar zij, niettegenstaande de inzake ontucht getroffen verweermaatregelen, konden binnensluipen. Zij zullen ook de uit de geheime ontucht voortvloeiende venerische ziekten rechtstreeks tegenhouden ». (Belgisch Staatsblad van 26 januari 1945, blz. 402).

Niemand twijfelt eraan dat die grote staatsman, mocht hij met de AIDS-problematiek geconfronteerd zijn, het noodzakelijk zou vinden de weldoende strekking van zijn besluitwet uit te breiden tot de dragers van het HIV-virus. Duidelijk is dat de bepalingen van die besluitwet in meer dan een opzicht interessant zijn :

­ Verplichting voor de besmette personen zich door een geneesheer te laten begeleiden;

­ Bij bijzonder gevaar voor verspreiding van de besmetting, verplichting tot onmiddellijke opname in een ziekenhuis;

­ Verbod om geslachtsgemeenschap te hebben bij besmettingsgevaar.

Het niet-naleven van die bepalingen is strafbaar met gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar voor de twee eerste bepalingen en van acht dagen tot twee jaar voor de derde. Bij herhaling worden de straffen verdubbeld.

De besluitwet bevat ook de bepalingen die ertoe strekken de burgers te beschermen tegen de gevaren van zelfmedicatie en tegen de « wondermiddelen » voor de behandeling van geslachtsziekten.

Aangezien er geen aangepaste normen voor dat probleem gelden, wil dit wetsvoorstel, overeenkomstig de aandachtspunten in het programma van het Front national, de burgers beschermen tegen de AIDS-lijders en tegen de dragers van het HIV-virus, die al even besmettelijk zijn.

Gesteld dat dit voorstel erdoor komt dan wordt België terecht een pionier in de strijd tegen het aids-virus.

Michel DELACROIX.

WETSVOORSTEL


Artikel 1

Deze wet regelt een aangelegenheid als bedoeld in artikel 78 van de Grondwet.

Art. 2

In artikel 1 van de besluitwet van 24 januari 1945 betreffende de prophylaxe der geslachtsziekten, worden de woorden « de HIV-besmetting » ingevoegd tussen het woord « zijn » en het woord « syphilis ».

21 oktober 2003.

Michel DELACROIX.