3-10

3-10

Belgische Senaat

Handelingen

DONDERDAG 31 JULI 2003 - NAMIDDAGVERGADERING

(Vervolg)

Mondelinge vraag van mevrouw Fatma Pehlivan aan de vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken over «de problemen die Belgische en Turkse staatsburgers ondervinden tijdens hun doorreis door Bulgarije» (nr. 3-1)

Mevrouw Fatma Pehlivan (SP.A-SPIRIT). - Ongeveer een jaar geleden heb ik reeds een vraag gesteld in verband met Belgische en Turkse staatsburgers die tijdens hun doorreis door Bulgarije met problemen worden geconfronteerd. Inmiddels is de situatie er eigenlijk niet op verbeterd. Ik vang nog steeds heel veel klachten op. Reizigers worden vaak onnodig tegengehouden en er worden onrechtmatige en hoge boetes geëist. Zo moeten reizigers meer betalen dan de 15 euro officiële tol; vaak wordt 20 tot 30 euro per persoon gevraagd.

Aan de grens worden Belgische reizigers van Turkse origine verplicht om hun Turks paspoort voor te leggen, zodat ze een visum moeten kopen. Ten bewijze hiervan zal ik straks een aantal dossiers overhandigen. Een en ander betekent dat Bulgarije, een kandidaat - lidstaat van de Europese Unie, geen geldige Belgische reispas aanvaardt.

Er wordt ook 18 euro aangerekend voor een zogenaamde verplichte inenting tegen SARS. Ik weet zelfs niet of zo'n inenting wel bestaat. Reizigers moeten betalen voor overtredingen die ze niet begaan hebben. Wie weigert te betalen, riskeert uren of dagenlang geblokkeerd te staan of zijn reispas kwijt te spelen.

Soms gebeurt de afpersing door echte agenten, soms door brutale maffiosi in valse politie-uniformen. In de pers, ook in de Vlaamse, verschenen hierover verschillende artikels. Drie weken geleden ben ik zelf naar Belgrado gereisd en vandaaruit naar Ni_. Ik heb met eigen ogen kunnen vaststellen dat aan die grens praktijken bestaan die onaanvaardbaar zijn voor een kandidaat-lidstaat.

Wat zal ons land aan deze situatie doen? Is de minister van Buitenlandse Zaken eventueel bereid om zijn collega in Bulgarije die terzake bevoegd is, hierover aan te spreken? Welke maatregelen zult hij hem in voorkomend geval voorstellen?

De heer Louis Michel, vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken. - Verleden jaar heeft onze ambassadeur in Bulgarije een officiële brief gericht aan de Bulgaarse minister van Binnenlandse Zaken waarin uiting werd gegeven aan onze bekommernis inzake de ongehinderde doorgang door Bulgarije voor Belgen van Turkse oorsprong. De Bulgaarse minister heeft geantwoord dat maatregelen zouden worden genomen en heeft onze ambassade uitgenodigd om concrete gevallen te signaleren.

Sindsdien werden er bij onze ambassade of bij het hoofdbestuur geen nieuwe gevallen gesignaleerd van problemen tussen de Bulgaarse autoriteiten en Belgische burgers van Turkse origine op doorreis door Bulgarije. Mochten zich nieuwe gevallen voordoen, dan zal ik onze ambassade in Bulgarije opdragen tussenbeide te komen om oplossingen te bewerkstelligen in het voordeel van onze landgenoten.

Er kunnen problemen kunnen rijzen wanneer Belgische burgers van Turkse oorsprong die over beide nationaliteiten beschikken, Bulgarije binnenkomen met een Turks paspoort. Per definitie is het dan veel moeilijker voor België, om niet te zeggen onmogelijk, om tussen te komen.

Mevrouw Fatma Pehlivan (SP.A-SPIRIT). -

Ik heb hier wel een bewijs van Belgen van Turkse origine met de Belgische nationaliteit en met een Belgische reispas die aan de grens verplicht werden om zich een visum aan te schaffen. Ik zal het overhandigen, samen met krantenknipsels uit de Vlaamse pers over dit probleem. Ik kan mij goed voorstellen dat voor Belgen van Turkse origine de drempel tot de Belgische ambassade in Sofia erg hoog is. Ik hoop dat het dossier dat ik heb samengesteld, voldoende overtuigende elementen bevat.