3-8 | 3-8 |
De heer Marc Van Peel (CD&V). - Wij hebben twee gemotiveerde moties. Een eerste betreft de inhoud van de regeringsverklaring. Daar tegenover staat de gewone motie. Wij hebben echter ook een tweede, zeer korte motie waarbij de Senaat aan de regering aanbeveelt om de huidige samenstelling, bevoegdheid en constitutionele voorrechten van de Senaat en senatoren ongewijzigd te laten. Dat heeft niets te maken met de oppositie meerderheid-minderheid. Zowel tijdens de vorige als tijdens de huidige zittingsperiode hebben we al diverse leden van de meerderheid die mening horen uiten. Om te voorkomen dat de leden van de meerderheid genoodzaakt zouden zijn om door de goedkeuring van de gewone motie tegen hun hart en gedacht te stemmen, zal CD&V de tweede motie intrekken om ze later opnieuw als resolutie in te dienen. Zo kan iedereen in eer en geweten stemmen en - de verklaringen van de heer Coveliers indachtig - hoeft de loyaliteit ten aanzien van de regering niet te worden geschonden.
De voorzitter. - De zogenaamde korte motie is dus ingetrokken.
Mevrouw Sabine de Bethune (CD&V). - CD&V heeft tijdens het recente debat uitgebreid en met argumenten de zwakke punten van het regeerakkoord in de verf gezet.
Zowel in dat debat als in de pers wees de eerste minister erop dat het paarse beleid op een aantal essentiële punten zal kunnen worden getoetst. Dat geldt voor de 200.000 nieuwe jobs, een begroting in evenwicht, een communautaire dialoog en een geprofileerd buitenlands beleid. Nu veertien dagen later rijst reeds de vraag of deze prioriteiten de test van het engagement kunnen doorstaan. Na de debatten van deze week kunnen we al stellen dat de paarse regering onderuitgaat.
Ik geef drie voorbeelden. Uit de debatten over de programmawet blijkt dat de regering het evenwicht in de begroting niet zal kunnen verwezenlijken. Inzake de communautaire dialoog verwijs ik naar onze voorstellen over de Francorchampswet en de regionalisering van de wapenwet. Elke poging van CD&V om hiervan een echt communautair debat te maken werd van tafel geveegd en verwezen naar een ooit te houden ander debat. De vraag rijst ook of de improvisatie rond de wapenwet en rond de wijziging van de wet op de universele bevoegdheid wel de juiste profilering aan ons buitenlands beleid geeft. Onze twijfels worden gevoed door de debatten die daarover in het Parlement worden gevoerd.
Om al deze redenen zullen we tegen de gewone motie stemmen. In onze eigen motie wordt uitvoerig verwezen naar onze argumentatie, maar ook naar een reeks aanknopingspunten in het regeerakkoord die de meerwaarde van de Senaat in de verf kunnen zetten. We weten dat de eerste minister en een aantal leden van de meerderheid de Senaat zo snel mogelijk willen afschaffen, maar in het regeerakkoord staan punten die de Senaat een meerwaarde kunnen bieden. Ik geef één voorbeeld, namelijk het debat rond de uitsluiting en de armoede. Dat debat kan hier worden gehouden in het kader van de reflectieopdracht van de Senaat.
CD&V benadrukt opnieuw dat het forum dat in het regeerakkoord wordt aangekondigd, in de Senaat moet worden georganiseerd, met vrijwaring van de grondwettelijke rechten van de senatoren. Er moet een echte dialoog komen over de verdere uitbouw van de federale staat van gemeenschap tot gemeenschap, over alle partijen heen en niet uitsluitend op het niveau van de uitvoerende macht. Een dergelijk forum zal de democratische legitimiteit vergroten en het mogelijk maken te werken aan een echt project voor Vlaanderen en voor Wallonië. Begin 2004 moeten het in concrete resultaten en voorstellen uitmonden.
Dit zijn de concrete voorstellen van onze gemotiveerde motie.
M. le président. - Nous votons sur la motion pure et simple qui a la priorité.
Vote nº 7
Présents : 69
Pour : 45
Contre : 24
Abstentions : 0
-La motion pure et simple est adoptée.
M. le président. - L'ordre du jour de la présente séance est ainsi épuisé.
Les prochaines séances auront lieu le jeudi 31 juillet 2003 à 10 h, à 15 h et éventuellement à 19 h.
(La séance est levée à 18 h 15.)