2-249

2-249

Sénat de Belgique

Annales

JEUDI 5 DÉCEMBRE 2002 - SÉANCE DE L'APRÈS-MIDI

(Suite)

Question orale de M. Vincent Van Quickenborne au ministre des Télécommunications et des Entreprises et Participations publiques, chargé des Classes moyennes, sur «la mesure dans laquelle les autorités belges utilisent pour leurs déplacements les vols de la SN Brussels Airlines» (nº 2-1150)

De heer Vincent Van Quickenborne (VU-ID). - Zoals u weet gaat het in de luchtvaartsector erg slecht. Vandaag lees ik dat ook het Amerikaanse United Airlines failliet zou gaan. Na het faillissement van Sabena, de nationale luchtvaartmaatschappij en onze nationale trots, werd de privé-maatschappij SN Brussels Airlines opgericht, met geld van de federale overheid en Wallonië.

In de luchtvaartsector is het vechten om elk zitje gevuld te krijgen. Een voldoende hoge `load factor' is niet alleen belangrijk voor de inkomsten, maar ook voor de commerciële aantrekkingskracht van het bedrijf. De regering kan hiertoe een belangrijke bijdrage leveren door het aankopen van `regerings- en overheidszitjes'.

Gaat bij de aankoop van zitjes voor Belgische missies van de federale overheid of instellingen systematisch de voorkeur uit naar SN Brussels Airlines? Zo ja, waarom en worden de regels van de mededinging daarbij gerespecteerd?

Kopen de federale overheid of instellingen per vlucht of op een aantal vluchten van SN Brussels Airlines systematisch zetels aan zonder dat deze noodzakelijk worden ingevuld? Zijn er plannen in die richting?

Hoeveel zetels hebben de federale overheid en federale instellingen tussen 1 januari 2002 en 30 september 2002 aangekocht bij SN Brussels Airlines voor Belgische missies in het buitenland? Hoeveel van deze zetels werden effectief gebruikt?

Dezelfde vragen kunnen we ook stellen voor de andere maatschappijen die opereren vanuit Brussel en andere Vlaamse luchthavens, zoals VLM, Virgin Express en het intussen teloorgegane Delsey Airlines.

Bestaat er ten slotte - en dat kwam ook aan bod in de onderzoekscommissie rond Sabena - nog een lijst van Belgische personen verbonden met de overheid die gratis vervoerd worden op SN Brussels Airlines?

De heer Rik Daems, minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven en Participaties, belast met Middenstand. - Geven we bij de aankoop van zitjes voor Belgische missies de voorkeur aan een bepaalde maatschappij? Zoals u weet gebruikt de Belgische regering voor haar missies naar het buitenland meestal het regeringsvliegtuig van het leger. Wanneer dit vliegtuig niet gebruikt kan worden, moet het regeringslid zelf zijn ticket bij een luchtvaartmaatschappij boeken. Het probleem is natuurlijk dat ik moeilijk namens mijn collega's kan antwoorden. De verschillende kabinetten beslissen autonoom hoe en met welke maatschappij ze reizen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een Belgische luchtvaartmaatschappij.

De heer Vincent Van Quickenborne (VU-ID). - Voor zover ik weet, is Virgin Express een Belgische luchtvaartmaatschappij.

De heer Rik Daems, minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven en Participaties, belast met Middenstand. - Natuurlijk, en ik heb duidelijk gezegd: een Belgische luchtvaartmaatschappij. Vroeger was er Acotra, dat prospecties deed bij de verschillende kabinetten. Die onderneming bestaat nu niet meer, maar prospectie bij de kabinetten wordt nog altijd gedaan, naar ik verneem. Zo lopen er onderhandelingen tussen SN Brussels Airlines en het ministerie van Landsverdediging, maar er is nog geen akkoord. Natuurlijk ben ik wel van mening dat bij het sluiten van een algemeen akkoord de regels van de markt moeten worden gevolgd. Meer concrete informatie van de verschillende collega-ministers kunt u, denk ik, het best verkrijgen door hen schriftelijke vragen te stellen.

Mijn kabinet koopt in elk geval geen zitjes die niet worden gebruikt.

Dit zou verwerpelijk, zelfs illegaal zijn. Het zou neerkomen op een onterechte subsidiëring van een Belgische luchtvaartmaatschappij. Wat wel kan is een ticket te verwerven dat voor een lange termijn geldt. Het zou me evenwel verwonderen dat een ministerieel kabinet tickets voor een jaar zou aankopen, tenzij het gaat over een groot debiet van gebruik naar een vaste bestemming. Zelfs hier gaat het veeleer om een soort biedingprocedure die onder de wet op de overheidsopdrachten zou kunnen vallen.

De kabinetten beslissen autonoom. Ik heb SN Brussels Airlines gecontacteerd. Ze konden me geen exacte informatie bezorgen omdat de enige vluchten die officieel als regeringsmissie geregistreerd zijn, degene zijn die met een officieel overheidsvliegtuig worden gedaan. Als een lid van de regering of medewerkers een boeking doen, dan gaat dat niet noodzakelijk via een officiële weg, maar meestal via een touroperator. De maatschappij zou kunnen zoeken op naam van het lid van de regering en mij die informatie bezorgen, maar zelfs dan weet ik nog niet of het een private of een officiële reis is.

Ik heb beide maatschappijen gevraagd hoeveel zetels de federale overheid en de federale instellingen hebben gekocht, maar om de redenen die ik zopas aangaf, kan men mij geen cijfers geven. Ik kreeg trouwens geen antwoord, noch van Virgin Express, noch van VLM, noch van SN Brussels Airlines. Ook niet van Delsey Airlines, want die maatschappij bestaat niet meer.

Of er een lijst is van personen die verbonden zijn aan de overheid die gratis met SN Brussels Airlines mogen reizen? Wat de bedrijven betreft, daar heb ik geen kennis van. Ook voor de overheid heb ik geen weet van zulke lijst. Ik kan me moeilijk inbeelden dat het oude systeem van preferentiële rechten zoals bij Sabena nog zou bestaan. U kunt deze vraag ook perfect stellen aan minister Durant, maar het gaat om een privé-maatschappij. Als er een lijst is dan moet de maatschappij dat zelf meedelen. Ik heb in ieder geval geen informatie gekregen.

Het is logisch dat de wet op de overheidsopdrachten altijd moet worden gevolgd.

De informatie over de kabinetten kan via een schriftelijke vraag worden aangevraagd.

Als ik de mogelijkheid heb om een Belgische maatschappij te nemen dan doe ik het in ieder geval. Ik heb nu ook weer geen overvloed aan buitenlandse missies, maar ik ben altijd met een Belgische maatschappij geweest, hetzij Virgin Express, hetzij SN Brussels Airlines.

De heer Vincent Van Quickenborne (VU-ID). - Ik vind het belangrijk dat u zegt dat de wet op de overheidsopdrachten door iedereen moet worden nageleefd, in het bijzonder door de overheid zelf. Ik vind het antwoord nogal vreemd. Ik heb de vraag vorige week gesteld, de reden van het uitstel was dat SN Brussels Airlines aan het verhuizen was en dat de computers niet waren aangesloten. Nu krijg ik als antwoord dat de maatschappij geen antwoord kan geven. Bovendien had ik ook de kabinetsmedewerker van de minister gesuggereerd om deze week een rondvraag te doen bij de collega's op de kabinetten en te vragen wat hun voorkeur is.

Ik begrijp uw suggestie. Het is nu wel al heel laat om nu nog een schriftelijke vraag te stellen. Minister Daems kent de technieken van de ministers ten opzichte van de Senaat, er zal nooit een antwoord komen. Ik zal binnenkort een vraag om uitleg richten tot alle ministers, zodat ze geacht worden te antwoorden.

De minister geeft de voorkeur aan een Belgische maatschappij. Hij bevestigt dat hij al een paar keer met Virgin Express heeft gevlogen.

De heer Rik Daems, minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven en Participaties, belast met Middenstand. - Als de heer Van Quickenborne dat wil, kan ik hem een lijst met officiële bestemmingen bezorgen en er eventueel ook een veel korter lijstje met privé-reizen aan toevoegen, als hij dat met de nodige discretie behandelt.