Vragen en Antwoorden

Belgische Senaat


Bulletin 2-43

ZITTING 2001-2002

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans


Minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven en Participaties belast met Middenstand

Vraag nr. 1571 van de heer Van den Brande d.d. 3 oktober 2001 (N.) :
Postzegeldrukkerij « Het Zegel » te Mechelen. ­ Voorgenomen afbouw.

Het is de minister bekend dat « Het Zegel » te Mechelen een zeer lange traditie heeft en algemeen gewaardeerd wordt voor de kwaliteit van het geleverde werk en de bijzondere betrokkenheid en motivatie van het personeel dat er werkzaam is.

In tegenstelling tot wat op het paritair comité van 27 juli 2001 werd naar voor gebracht, blijkt een beslissing voor te liggen om de afdeling verzending en voorraden over te brengen naar Jemelle. Bovendien zou ook de afbouw voorzien worden van de afdelingen drukkerij en nazicht die op een andere plaats zouden gevestigd worden.

In totaal gaat het over ongeveer 200 medewerkers.

Een dergelijke beslissing is totaal onaanvaardbaar omdat ze volledig in tegenstrijd is met de beoogde efficiëntie van het Postbedrijf in al zijn onderdelen.

Wanneer verzending en voorraden, enerzijds, en drukkerij en nazicht, anderzijds, zouden ontkoppeld worden, zou dit tot de absurde situatie leiden dat er op een bepaalde plaats zou gedrukt worden en het nazicht gebeuren, vervolgens het vervoer zou moeten gebeuren naar een andere plaats, om van daaruit dan opnieuw de verzending te doen.

Een en ander zou ook te maken hebben met het feit dat het gebouw te Mechelen zou verkocht worden of verkocht zijn, wat helemaal onbegrijpelijk is omdat nog maar enkele jaren geleden een volledig nieuw toegerust bedrijfsgebouw werd in gebruik genomen, nadat men de oude gebouwen van « Het Zegel » verlaten had.

Een en ander leidt ongetwijfeld tot een kafkaiaanse toestand en is bovendien sociaal onverantwoord vanuit tewerkstellingsoogpunt.

Graag wens ik van de geachte minister te vernemen :

1. of terzake reeds beslissingen genomen werden;

2. welke rationele gronden er zijn om tot een dergelijke beslissing te komen;

3. of er louter politieke motieven aan de grondslag hiervan zouden liggen;

4. of de verkoop van het moderne bedrijfsgebouw gebeurd is of het voornemen aanwezig is om dit te verkopen;

5. of bij dit alles rekening gehouden wordt met de beveiliging van gebouw en transporten van de zegels, die uiteraard een heel belangrijke waarde vertegenwoordigen;

6. of in enigerlei mate hierbij rekening gehouden wordt met het tewerkstellingsgegeven en de situatie van de betrokken medewerkers.

Antwoord : Vooreerst wenst De Post, naamloze vennootschap van publiek recht, er eens te meer de aandacht op te vestigen dat De Post een autonoom overheidsbedrijf is en dat de voogdijminister buiten het kader van de bepalingen van de wet van 21 maart 1991 niet in het beheer van de onderneming kan tussenkomen.

Ook het beheer en gebruik van de gebouwen, die trouwens hetzij eigendom zijn van, hetzij gehuurd worden door het bedrijf, behoren dienovereenkomstig volledig tot deze autonomie.

Er kan in deze dan ook geen sprake zijn van politieke motieven of regeringsbeslissingen.

In antwoord op de gestelde vragen laat de gedelegeerd bestuurder het volgende weten :

1 en 2. Wat het verdeelcentrum betreft heeft De Post beslist om in de toekomst met één enkel verdeelcentrum te werken en alle activiteiten te centraliseren in Jemelle (plaats van het andere centrum) en dit om puur economische motieven.

Het depot in Mechelen is te duur voor deze activiteiten.

Vandaag worden de in Mechelen geproduceerde zegels ook al naar Jemelle gevoerd om van daaruit verdeeld te worden over een gedeelte van het land.

Wat de drukkerij betreft (het gaat hier om één machine) wordt gekeken of er een synergie kan gerealiseerd worden met de drukkerij in Brussel (15 machines). Ander alternatief is de zegels te laten drukken in Nederland. Beide opties zijn in ieder geval goedkoper.

Het nazicht van de zegels volgt de machine. Zoals hiervoor aangehaald moet voor de drukkerij nog een « vestigingsplaats beleidsplan » worden opgemaakt. Pas indien de « ideale locatie » is vastgelegd, zal hierover gecommuniceerd worden.

3. Deze vraag werd reeds in de aanhef beantwoord.

4. Om alle diensten, die te Mechelen worden gecentraliseerd, te kunnen samenbrengen, diende er wel een nieuwe inhuring te gebeuren, omdat de huidige eigendom niet geschikt is om al deze mensen te plaatsen. Het huidig gebouw staat bijgevolg op de lijst om verkocht te worden.

5. Het huidige gebouw is onvoldoende beveiligd en De Post zou voor ongeveer 120 miljoen frank beveiligingswerken moeten laten uitvoeren. In het gebouw te Jemelle daarentegen is dit slechts in beperkte mate nodig.

Wat de veiligheid van de transporten betreft, werd er reeds op gewezen dat dergelijke transporten tussen Mechelen en Jemelle al bestaan.

6. Uiteraard werd met het personeel rekening gehouden; een gedeelte blijft in Mechelen maar dan Noord in plaats van Zuid. Het gedeelte drukkerij en nazorg zal later bekeken worden. De regels van het sociale plan zijn hier van toepassing.

In elk geval is te Mechelen inzake tewerkstelling een batig saldo vermits de groep Vicindo met 150 mensen op 17 september 2001 een nieuw (gehuurd) kantoorgebouw heeft betrokken op het industrieterrein Mechelen Noord.

Ook de gehele organisatie van Artis-Historia is op hetzelfde moment met 35 mensen naar diezelfde locatie verhuisd.