2-147 | 2-147 |
De voorzitter. - De heer Van Quickenborne c.s. heeft amendement 6 ingediend (zie stuk 2-561/6) dat luidt:
In punt 3 de volgende wijzigingen aanbrengen:
A) de woorden ", met inbegrip van de sancties tegen Irak," weglaten;
B) het punt aanvullen als volgt:
"vraagt de regering in het bijzonder zowel in haar bilaterale als in haar multilaterale betrekkingen bij de leden van de VN-veiligheidsraad aan te dringen op de opheffing van het economische embargo tegen Irak, dat in de eerste plaats de burgerbevolking treft, maar niettemin een embargo op de levering van wapens en militaire technologie aan Irak te handhaven en desgevallend na te denken over financiële sancties (bijvoorbeeld het bevriezen van buitenlandse bankrekeningen) en reisbeperkingen;"
De heer Vincent Van Quickenborne (VU-ID). - Ik heb in de algemene toelichting al omschreven waarom in dit amendement wordt voorgesteld het economisch embargo tegen Irak te vervangen door een doelgericht embargo dat in de eerste plaats de elite van het land viseert, en dat in het bijzonder betrekking heeft op de levering van wapens, financiële tegoeden en reisbeperkingen. Ik heb ook al verwezen naar het belangwekkende rapport van de heer Bossuyt, de uitspraken van de professoren Cohen en Suy. Ik hoop inderdaad dat de Senaat, de kamer die zich bij uitstek bezighoudt met internationale aangelegenheden, deze namiddag met de goedkeuring van dit amendement aan de internationale gemeenschap het signaal kan geven dat de opheffing van het economisch embargo tegen Irak en de vervanging ervan door doelgerichte sancties mede kan bijdragen tot het wegnemen van de voedingsbodem voor het internationale terrorisme.
Mevrouw Erika Thijs (CD&V). - In andere omstandigheden zou de CD&V-fractie het amendement goedkeuren, maar ditmaal zullen we ons onthouden. Hoewel ik Irak niet heb bezocht, heb ik er talrijke reportages over gezien, waarin ook aandacht werd besteed aan de misvormingen en ondervoeding bij kinderen. De beelden zijn schrijnend.
Vandaag bevinden we ons na de aanslagen van 11 september in een nieuwe situatie. Na deze aanslagen hebben wij net als andere partijen onze steun betoond aan de Verenigde Staten. We kunnen de coalitie niet zomaar opzeggen omdat we hiermee een nefast signaal zouden geven. Misschien kunnen we dit punt opnieuw in de commissie bespreken zodat we een oplossing kunnen vinden. We zullen ons dus onthouden.
Mme Marie-José Laloy (PS). - Je n'ai malheureusement pu prendre connaissance de la proposition d'amendement de M. Van Quickenborne que ce matin. Nous sommes en train de l'étudier.
Lors des débats en commission, à la demande de certains groupes, tant de l'opposition que de la majorité, il a été décidé de retirer toute référence à un pays en particulier. En effet, la proposition de résolution vise l'évaluation de toutes les sanctions portant sur l'ensemble des pays à l'encontre desquels elles ont été prononcées. Nous avons accepté, par le dépôt d'un amendement, de retirer toute référence spécifique à un pays.
Je ne me prononce pas maintenant sur l'attitude de notre groupe à l'égard de cet amendement, mais je voulais apporter cet élément auquel Mme Thijs a fait référence dans son rapport.
Mme Magdeleine Willame-Boonen (PSC). - Je voudrais simplement dire à Mme Laloy que l'on parle tout de même de l'Irak. Les termes sont : « y compris celui qui vise l'Irak », au point d) 3.
J'ai cosigné l'amendement de M. Van Quickenborne, mais mon groupe décidera de son attitude globale par rapport à cet ensemble. Je me suis engagée hier à le signer et je suis persuadée de son bien-fondé, mais je n'ai pas pu rencontrer tous mes collègues depuis hier. Ce point sera à l'ordre du jour de la réunion de groupe de cet après-midi.
-De stemming over het amendement wordt aangehouden.
-De aangehouden stemming en de stemming over het voorstel van resolutie in zijn geheel hebben later plaats.