Vragen en Antwoorden

Belgische Senaat


Bulletin 2-2

ZITTING 1999-2000

Vragen van de Senatoren en antwoorden van de Ministers

(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans


Vice-eerste minister en minister van Werkgelegenheid

Vraag nr. 87 van de heer Maystadt van 23 september 1999 (Fr.) :
Herstructureringsplan van Michelin. ­ Gevolgen in België.

Het herstructureringsplan dat door de groep-Michelin werd aangekondigd, zal wellicht leiden tot het verlies van 7 500 banen in Europa. De Michelin-groep is in België nog goed voor 280 banen.

Heeft de regering reeds initiatieven genomen in dit dossier of denkt ze er te nemen?

Antwoord : Ik heb de eer het geachte lid, voor zover het voorwerp van zijn vraag tot mijn bevoegdheid als minister van Tewerkstelling en Arbeid behoort, de volgende inlichtingen mee te delen.

Voor zover in het kader van het herstructureringsplan van de groep-Michelin mogelijk sprake zou zijn van afdanking van werknemers in Belgische vestigingen, kan worden verwezen naar de federale wetgeving inzake collectief ontslag. Deze regelgeving werd, onder de vorige regering, bij de artikelen 62 tot 70 van de wet van 13 februari 1998 houdende bepalingen tot bevordering van de tewerkstelling gewijzigd en strenger gemaakt. Men beoogde hierbij de doeltreffendheid van de bestaande informatie- en raadplegingsprocedures te verbeteren door bijkomende garanties te bieden wat de naleving ervan betreft.

In het kader van deze procedures is een belangrijke rol weggelegd voor de sociale partners en met name voor de werknemersvertegenwoordigers binnen de onderneming. Bovendien wordt in dit kader, op grond van het koninklijk besluit van 24 mei 1976 betreffende het collectief ontslag, voorzien in een soort overleg met de subregionale tewerkstellingsdienst (VDAB-Forem, BGDA-Orbem) van de plaats waar de onderneming gevestigd is : de werkgever moet aan de directeur van de subregionale tewerkstellingsdienst bepaalde informatie overzenden en moet deze van zijn voornemen om tot collectief ontslag over te gaan kennisgeven, de werknemersvertegenwoordigers kunnen hun eventuele opmerkingen aangaande de kennisgeving van dit voornemen tot deze directeur richten, enz.

Zo er bovendien sprake zou zijn van een sluiting van een onderneming van de Michelin-groep in België of van een afdeling ervan, dan dient de werkgever tevens een aantal informatie- en raadgevingsverplichtingen na te leven die in de wetgeving betreffende de sluiting van ondernemingen worden bepaald. Zo is de werkgever die beslist tot de sluiting van een onderneming of een afdeling ervan over te gaan, ertoe gehouden daarvan bij aangetekend schrijven onmiddellijk (« onverwijld ») kennis te geven aan bepaalde overheden en instellingen, waaronder de minister van Tewerkstelling en Arbeid en de voorzitter van het bevoegd paritair comité (artikel 4 van het koninklijk besluit van 20 september 1967 tot uitvoering van de artikelen 3, vierde lid, 5, 15, tweede lid, en 17 van de wet van 28 juni 1966 betreffende de schadeloosstelling van de werknemers die ontslagen worden bij sluiting van ondernemingen).

Tevens kan ik u meedelen dat noch aan mij noch aan het bevoegd paritair comité daaromtrent door de onderneming inlichtingen werden verstrekt. Het spreekt voor zich dat mijn diensten de verdere ontwikkeling van de situatie volgen.