(N.): Vraag gesteld in 't Nederlands - (Fr.): Vraag gesteld in 't Frans
Graag had ik van de geachte minister een antwoord op de volgende vragen :
1. Welk bedrag aan geneesmiddelen werd in 1998 per hoofd uitgegeven in ons land ? Welk bedrag werd in andere vergelijkbare Europese landen per hoofd uitgegeven ?
2. Voor welk bedrag kwam het RIZIV daarbij tussen ?
3. Is de geachte minister bereid voor de geneesmiddelen die al een aantal jaren op de markt zijn en waarvan het octrooi vervallen is, een algemene prijsdaling van 20 % bindend op te leggen ?
4. Is de geachte minister bereid om de commerciële informatie over geneesmiddelen gefinancierd door de farmaceutische industrie te vervangen door neutrale en wetenschappelijke informatie gefinancierd door de overheid ?
5. In de regeringsverklaring van 7 juli 1999 staat dat het gebruik van generische geneesmiddelen zal bevorderd worden. Hoe en binnen welke termijn denkt de geachte minister tot deze bevordering te komen ?
Antwoord : 1. Gegevens met betrekking tot de verkoopcijfers van geneesmiddelen in België behoren tot de bevoegdheid van de minister van Economische Zaken.
2. Gegevens met betrekking tot de bedragen die door het RIZIV terugbetaald worden, behoren tot de bevoegdheid van de minister van Sociale Zaken.
3. Het antwoord op die vraag behoort eveneens tot de bevoegdheid van de minister van Sociale Zaken.
4. Het ministerie van Volksgezondheid subsidieert het Belgisch Centrum voor farmacotherapeutische informatie (BCFI), de erkende instelling die systematisch neutrale en onafhankelijke informatie over geneesmiddelen verstrekt aan dokters en apothekers. Het centrum publiceert jaarlijks het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium , de Folia Farmacotherapeutica , het maandblad dat originele artikelen of uittreksels overneemt uit de wetenschappelijke literatuur over vragen die rechtstreeks van nut zijn voor een rationeel voorschrijfgedrag, en informatiefiches over pas in de handel gebrachte moleculen.
De toelage aan het BCFI werd onlangs tot 40 miljoen opgetrokken om het in staat te stellen publicaties op computer te zetten en ze op termijn toegankelijk te kunnen maken via het Internet, en om nieuwe projecten op te zetten waarbij geneeskundigen rechtstreeks mondelinge informatie krijgen tijdens individuele bezoeken of in lokale kwaliteitskringen (LOK).
Bovendien publiceert de Doorzichtigheidscommissie geregeld bijgewerkte fiches, waarin alle medicamenten van een bepaalde geneesmiddelengroep worden gesitueerd ten opzichte van vergelijkbare middelen voor dezelfde indicaties.
5. Heel binnenkort start inderdaad een informatiecampagne om het voorschrijven en gebruiken van generische geneesmiddelen aan te moedigen. In een eerste stadium zal een bijgewerkte lijst worden opgemaakt van alle verkrijgbare generische geneesmiddelen met hun referentieproduct, die dan ter beschikking van artsen en apothekers zal worden gesteld.