Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-948

van Peter Van Rompuy (CD&V) d.d. 26 januari 2021

aan de vice-eersteminister en minister van Economie en Werk

Belgische bedrijven - Jaarrekening - Opnemen van klimaatgerelateerde risico's - Initiatief van de Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC) - Stand van zaken in België

beleid inzake klimaatverandering
onderneming
balans
opwarming van het klimaat
invloed op het milieu

Chronologie

26/1/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 25/2/2021)
22/2/2021Antwoord

Vraag nr. 7-948 d.d. 26 januari 2021 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag: de milieudoelstellingen zijn een gedeelde uitdaging en verantwoordelijkheid.

Achtendertig leden van de Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC) hebben zesendertig bedrijven (waaronder Airbus en BMW) aangeschreven met de vraag om de beoordeling van de impact van klimaatverandering in hun jaarrekening op te nemen.

Het initiatief gaat verder op de oproep van de volledige IIGCC (meer dan tweehonderd vijftig leden en een beheerd vermogen van 250 miljard dollar) om de jaarverslagen over 2020 te publiceren in overeenstemming met de nieuwe richtlijnen van de International Accounting Standards Board dat vereist dat klimaatgerelateerde risico's worden opgenomen in de jaarrekening.

De impact van klimaatverandering zal volgens de initiatiefnemers een effect hebben op de winst van bedrijven en de waarde van hun activa. Als zodanig wil een groeiend aantal investeerders dat bedrijfsrekeningen worden opgesteld op basis van de economische realiteit van een opwarmende planeet. Wanneer financiële overzichten deze effecten negeren, informeren ze leidinggevenden en aandeelhouders volgens IIGCC op een verkeerde manier.

Daarom volgende vragen:

1) Is de geachte minister op de hoogte van het initiatief en de oproep van de IIGCC?

2) Is het volgens hem relevant dat Belgische bedrijven de impact van klimaatverandering opnemen in hun jaarrekening? Waarom wel? Waarom niet?

3) Zal hij initiatief nemen om dit aan te moedigen of te verplichten? Via welke maatregelen en op welk termijn?

Antwoord ontvangen op 22 februari 2021 :

De aanpak van de Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC) ten aanzien van de International Accounting Standards Board (IASB) is niet nieuw. Naast het initiatief van IIGCC zijn er andere initiatieven om klimaatgerelateerde risico’s in jaarrekeningen op te nemen. Zo heeft de G20 Task Force on Climate Related Financial Disclosures in 2017 aanbevelingen gepubliceerd om klimaatrisico’s op te nemen in de financiële verslagen van financiële en niet-financiële groepen.

De IASB legt de standaarden vast voor de jaarrekeningen die opgesteld worden volgens de internationale boekhoudstandaard IFRS. De verordening (EG) nr. 1606/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 19 juli 2002 betreffende de toepassing van internationale standaarden voor jaarrekeningen verplicht de genoteerde vennootschappen om hun geconsolideerde jaarrekeningen in IFRS op te stellen. Andere Belgische vennootschappen mogen hun geconsolideerde jaarrekening ook in IFRS opstellen maar zijn daartoe niet verplicht.

Er bestaat al Belgische wetgeving. Het artikel 3:6, § 4, van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen regelt de rapportering van niet-financiële informatie door bepaalde grote vennootschappen. Vennootschappen die organisaties van openbaar belang zijn, zoals kredietinstellingen, verzekeraars en genoteerde vennootschappen en met een jaargemiddelde van 500 werknemers of meer zijn verplicht een verklaring van niet-financiële informatie in het jaarverslag op te maken. Deze informatie heeft minstens betrekking op sociale, de personeels- en milieu-aangelegenheden, de eerbiediging van de mensenrechten en de bestrijding van corruptie en omkoping. Dezelfde regelgeving geldt voor het verslag bij de geconsolideerde rekeningen van groepen waarvan de moedervennootschappen een organisatie van openbaar belang is. Hoewel dat niet uitdrukkelijk in het Wetboek van vennootschappen en verenigingen is vermeld kunnen de vennootschappen rapporteren over klimaataangelegenheden, in het bijzonder de impact van hun activiteiten op het klimaat. De Europese Commissie heeft namelijk haar richtsnoeren voor de niet-financiële rapportering aangevuld met klimaatrapportering op 20 juni 2019 gepubliceerd.

In haar mededeling van 11 december 2019 (“Green deal”) heeft de Europese Commissie aangekondigd dat zij de richtlijn 2014/95/EU met betrekking tot de niet-financiële rapportering gaat herzien.

Bovengenoemde initiatieven zijn van belang om ons beter te wapenen tegen de klimaatverandering. Bovendien verbeteren deze maatregelen de transparantie van de financiële markten. Daarom volg ik de voortgang van deze werkzaamheden op de voet om te bepalen wat de beste aanpak is om ervoor te zorgen dat Belgische ondernemingen de risico’s van klimaatverandering zoveel mogelijk in hun jaarrekeningen opnemen.

Gezien het internationale karakter van de opwarming van de aarde en de daarmee gepaard gaande risico’s, zal het doeltreffender zijn om op Europees niveau op te treden. Ik wacht daarom op de herziening van Richtlijn 2014/95/EU over de publicatie van niet-financiële informatie, zodat we gecoördineerd met onze buurlanden kunnen optreden.