Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-861

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 19 november 2020

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie, belast met Noordzee

Coronacrisis - Gevangenissen - Besmette Franstalige gevangenen - Overbrenging naar de gevangenis van Lantin - Gezondheidsmaatregelen - Naleving - Onmogelijkheid - Vrees van het gevangenispersoneel - Maatregelen (Covid-19)

gedetineerde
gevangenispersoneel
epidemie
strafgevangenis
overbrenging van gedetineerden

Chronologie

19/11/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 24/12/2020)
24/12/2020Antwoord

Vraag nr. 7-861 d.d. 19 november 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het gevangeniswezen valt in de eerste plaats onder de federale overheidsdienst (FOD) Justitie, maar heel wat dienstverlening, zoals preventieve gezondheidszorg en bevordering van de gezondheid, sociaal-professionele reïntegratie, onderwijs, cultuur en sport, behoren tot de bevoegdheid van de Gewesten. Deze vraag is duidelijk transversaal en behoort dus tot de bevoegdheid van de Senaat.

Volgens sommige bronnen werden vanaf 28 oktober 2020 de Franstalige gevangenen van over heel België die besmet waren met COVID-19 opgevangen in de gevangenis van Lantin.

Het probleem is dat niets in gereedheid was voor het openstellen van die gevangenis.

De geldende gezondheidsmaatregelen konden niet worden nageleefd en het personeel vreesde voor die situatie.

Het personeel zou ook informatie moeten hebben ontvangen. Volgens voormelde informatiebron is dat niet gebeurd.

Bovendien zouden verschillende personeelsleden op dat moment in quarantaine geweest zijn.

De directie zou op de hoogte geweest zijn van het probleem, maar het overbrengen van gevangenen was blijkbaar al gepland op woensdag 28 oktober en de daaropvolgende dagen.

De Franse Liga voor mensenrechten (LDH) stelde in het begin van de coronacrisis al het volgende: «Het voorzorgsprincipe moet voor iedereen, mannen en vrouwen, worden gehanteerd. Het virus kent geen grenzen, noch administratieve statussen. Hoe kwetsbaarder de situatie is waarin personen zich bevinden, hoe meer risico ze lopen op besmetting en ziekte. Iedereen, zonder uitzondering, moet dus worden beschermd voor ons gemeenschappelijk welzijn.» De Liga is op dat punt niet bij de pakken blijven zitten.

Iedereen maakt zich zorgen over de gezondheidscrisis, maar sommige bevolkingsgroepen maken zich extra zorgen over problematieken waardoor enkel zij worden getroffen.

Zowel voor de gevangenen als voor het personeel is het belangrijk de situatie zo snel mogelijk uit te klaren.

1) Is die informatie correct? Zo ja, werd er contact genomen met de betrokken actoren om aan die situatie te verhelpen?

2) Beschikt u over bijkomende inlichtingen met betrekking tot die grote bekommernis op het vlak van volksgezondheid?

Antwoord ontvangen op 24 december 2020 :

1) Omdat er nu meer gedetineerden en personeelsleden besmet zijn met het coronavirus dan tijdens de eerste golf, werd in extra capaciteit voorzien om specifieke opvang mogelijk te maken. In navolging van de Covid-afdeling te Brugge tijdens de eerste golf, werd aldus op woensdag 28 oktober 2020 in de gevangenis te Lantin inderdaad een tweede Covid-afdeling geopend voor de opvang van gedetineerden die positief hebben getest op het coronavirus. Die afdeling beschikt over een capaciteit van twintig plaatsen.

Aangepast beschermingsmateriaal (FFP2-mondmaskers, pakken of schorten en haarkapjes) staat ter beschikking van alle personeelsleden die in contact komen met besmette gedetineerden, ongeacht of zij op een van de twee bovenvermelde Covid-afdelingen of op een «klassieke» afdeling in die twee gevangenissen of een andere inrichting werken, en er werden duidelijke procedures opgesteld met betrekking tot de zorg voor de gedetineerden die in medische isolatie zijn geplaatst.

Alles was klaar bij de opening van de Covid-afdeling in de gevangenis te Lantin. Op de dag van de opening werd een opleiding verstrekt door de verpleegcoördinator van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (DG EPI) (die normaal zijn functie uitoefent in de gevangenis te Sint-Gillis). De verpleegcoördinator werd zelf opgeleid door het algemeen ziekenhuis Jan Portaels te Vilvoorde, waar hij de functie van hoofdverpleegkundige zou opnemen ingeval de Covid-19-afdeling voor besmette gedetineerden die beademd moeten worden, zou worden opgestart. Er werd geen enkel verzoek ingediend om de opleiding nogmaals te verstrekken.

De gedetineerden die positief hebben getest, worden in de mate van het mogelijke overgebracht naar de Covid-afdelingen te Brugge of te Lantin, naargelang van de beschikbare capaciteit en de ernst van de symptomen. In geval van ernstige symptomen worden de gedetineerden extern gehospitaliseerd. De gedetineerden die positief hebben getest maar geen symptomen hebben, kunnen in de gevangenis blijven en daar worden opgevolgd door de arts. De centrale medische dienst van de gevangenissen heeft de opdracht gekregen om de plaatsing van de besmette gedetineerden te coördineren. Op 3 december 2020 waren 18 van de 24 bedden te Brugge en 18 van de 20 bedden te Lantin bezet.

Wat het personeel betreft, hadden op 3 december 2020 in totaal negentig personeelsleden van de gevangenis te Lantin Covid-19 opgelopen sinds het begin van de pandemie. Dat is 12 % van alle personeelsleden.

2) Wat de volksgezondheid betreft, kan ik kort meedelen dat de instructies inzake de interne werkprocedures en het regime van de gedetineerden die in het voorjaar tijdens de eerste lockdown golden, opnieuw van kracht zijn.

Er werden duidelijke procedures uitgewerkt opdat de personeelsleden veilig zouden kunnen werken en de gedetineerden in veilige omstandigheden in de gevangenis zouden kunnen verblijven.