Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-822

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 9 november 2020

aan de staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming, toegevoegd aan de minister van Justitie, belast met Noordzee

Energiekosten en energieprijs - Stijging - Belangen van de consument - Bescherming

energieprijs
elektrische energie
prijsregeling
bescherming van de consument

Chronologie

9/11/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/12/2020)
10/12/2020Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 7-40

Vraag nr. 7-822 d.d. 9 november 2020 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs werd bekend dat de elektriciteitssector de prijs van elektriciteit fors heeft verhoogd. De federale regering Di Rupo heeft de elektriciteit steeds onder controle gehouden en voor het eerst een beleid gevoerd in het voordeel van de consument. Daarvoor werd voor het eerst tegen de belangen van Electrabel ingegaan. Dat was een moedig gevecht in het voordeel van de consument.

Een deel van de verhoging van de elektriciteitsprijs is het gevolg van het ondersteuningsbeleid van de Gewesten en meer in het bijzonder de subsidiëring van zonnepanelen binnen het Vlaams Gewest.

1) Heeft de geachte minister al overleg gepleegd met de Gewesten en meer in het bijzonder met de bevoegde Vlaamse minister?

2) Is de forse stijging ook te verwachten in de andere Gewesten of is er daar geen reden om de prijs zo fors te laten stijgen?

3) Zal de geachte minister van Consumentenzaken de belangen van de consument verdedigen en net zoals zijn voorganger de strijd aangaan met Electrabel om te beletten dat er opnieuw een prijsverhoging komt?

4) Welke verantwoordelijkheid neemt de geachte minister op om ervoor te zorgen dat de consument niet verantwoordelijk wordt gesteld voor het beleid dat onder meer hijzelf voerde als toenmalig Vlaams minister?

5) Hoe zal hij ervoor zorgen dat elektriciteit betaalbaar blijft voor iedereen in ons land? Elektriciteit is immers geen luxeproduct en moet dus toegankelijk blijven voor iedereen.

Antwoord ontvangen op 10 december 2020 :

1) Ik verwijs hiervoor naar mijn collega, de minister van Energie.

2) Per definitie worden de distributietarieven gereguleerd en liggen ze dus buiten de bevoegdheid van de minister van Energie, en al zeker buiten de bevoegdheid van de staatssecretaris van Consumentenbescherming.

De verrekening van de ondersteuningspolitiek van de Gewesten inzake hernieuwbare energie gebeurt op verschillende manieren. In Vlaanderen wordt dit verrekend via de distributietarieven, terwijl dit in Wallonië via een afzonderlijke bijdrage wordt verrekend.

Voor een volledig overzicht van de evolutie van de verschillende componenten van de elektriciteits- en aardgasprijzen verwijs ik naar de jaarlijkse studie van de Commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas (CREG) hierover. Deze studies zijn beschikbaar via de website van de CREG: de meest recente studie (Studie over de componenten van de elektriciteits- en aardgasprijzen – (F)2071) heeft betrekking op 2019 en werd gepubliceerd op 9 april 2020. Meer specifiek: paragraaf 3.3 (bladzijden 49-57) behandelt de bijdragen hernieuwbare en energie en warmtekrachtkoppeling.

3) Het nastreven van meer transparante, meer concurrerende en aantrekkelijkere prijzen voor alle consumenten, huishoudelijke als professionele, blijft een van mijn prioriteiten. Er is geen reden om dit doel te kristalliseren als de bestrijding van een maatschappij in het bijzonder.

5) Ik verwijs hiervoor naar mijn collega, de minister van Energie.