Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-660

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 22 september 2020

aan de minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling

Milieuvervuiling - Volksgezondheid - Verbetering - Aanbeveling van het Europees Milieuagentschap (EEA) - Ontwikkeling van groene ruimten - Samenwerking met de deelstaten

verontreiniging
milieubescherming
gezondheidsbeleid
volksgezondheid
Europees Milieuagentschap
milieubeleid
groenvoorzieningen

Chronologie

22/9/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/10/2020)

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-659

Vraag nr. 7-660 d.d. 22 september 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Deze vraag behoort tot de bevoegdheid van de Senaat. Het beleid inzake de strategie voor de bestrijding van Covid-19 is inderdaad een federale materie. Bovendien zijn ook de deelstaten bevoegd voor de uitvoering van het beleid inzake de exitstrategie. Ook de preventieve gezondheidszorg is een bevoegdheid van de deelstaten.

Volgens een bericht gepubliceerd door het Europees Milieuagentschap (EEA) op 8 september 2020 zou vervuiling een belangrijke doodsoorzaak zijn in Europa (cf. https://www.eea.europa.eu/nl/highlights/de-bestrijding-van-vervuiling).

In dat bericht wordt opgeroepen tot meer groene ruimtes om de gezondheid en het milieu op het Oude continent te verbeteren.

In het bericht wordt nader verklaard dat de opkomst van dierlijke ziekteverwekkers (zoals in het geval van Covid-19) verband houdt met de verslechtering van het leefmilieu en met de interacties tussen mens en dier in het voedselsysteem.

Zo zouden, nog steeds volgens dezelfde informatiebron, in de Europese ruimte en het Verenigd Koninkrijk, 630.000 overlijdens rechtstreeks of onrechtstreeks toe te schrijven zijn aan een vervuild leefmilieu. Het EEA onderstreept dat al die overlijdens vermeden kunnen worden door de milieurisico's die slecht zijn voor de gezondheid weg te werken.

In het bericht staat tot slot dat de meest kwetsbaren proportioneel meer worden blootgesteld aan vervuiling en aan extreme weersomstandigheden, waaronder hittegolven en extreme koude. Dat houdt verband met de plaats waar ze wonen, werken of naar school gaan, vaak in sociaal achtergestelde gebieden en aan de rand van de stad langs grote verkeersassen.

Het Europees Milieuagentschap onderstreept dat om de gezondheid en het leefmilieu in Europa te verbeteren, er moet worden ingezet op groene ruimten. Die zijn immers eveneens waardevol gebleken voor de mentale gezondheid en voor het welzijn tijdens de Covid-19-pandemie.

Beschikt u over bijkomende informatie over de genomen maatregelen, in samenwerking met de deelstaten, om te beantwoorden aan de voornaamste bekommernis, die zowel tot het beleidsdomein van volksgezondheid als van milieu behoort?