Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-545

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 12 mei 2020

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie

Coronacrisis - Versoepeling van de lockdown - Tests uitgevoerd door de huisartsen - Werkwijze - Systeem van «contact tracing» (Covid-19)

infectieziekte
epidemie
voorkoming van ziekten
dokter
traceerbaarheid

Chronologie

12/5/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/6/2020)

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-546

Vraag nr. 7-545 d.d. 12 mei 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Sinds maandag 4 mei 2020 en de geleidelijke versoepeling van de lockdown gelden nieuwe regels voor de huisartsen.

Met name de criteria voor het uitvoeren van een test worden uitgebreid tot alle personen die griepverschijnselen vertonen.

In theorie zullen huisartsen dus elke patiënt naar hun praktijk mogen uitnodigen om een test te ondergaan.

Meteen na de aankondiging van de maatregel, kwamen daarop reacties. Paul De Munck, voorzitter van het Franstalige huisartsensyndicaat GBO verklaarde: «volgens ons zijn in dit stadium de voorwaarden niet vervuld om vanaf maandag te beginnen testen. We zullen dat dus niet doen. Hetzelfde geldt voor dinsdag en de daaropvolgende dagen, zolang er geen zekerheid is over de manier van werken.»

Dezelfde redenering werd gevolgd door Marc Moens namens de Belgische vereniging van artsensyndicaten (Bvas): «Soldaten worden alweer naar het slagveld gestuurd zonder wapens noch munitie».

De artsen waren niet gerustgesteld en merkten op dat de overheid te snel de regels wilde versoepelen, nog voor de omstandigheden op het terrein optimaal waren. Ze klaagden het gebrek aan test- en beschermingsmateriaal en aan informatie over de «contact tracing» aan, evenals de onduidelijkheid over hun bezoldiging.

Ze vreesden er vooral voor een zeer belangrijk element te verliezen: de steun van de bevolking voor de maatregelen.

Ze pleitten overigens voor een systeem waarbij artsen op strategische plaatsen zouden postvatten om een neusstaal af te nemen van iedere burger, zonder dat die uit zijn auto zou hoeven te komen.

De civiele bescherming, het Rode Kruis of Artsen Zonder Grenzen (AZG) zouden daarvoor op het terrein bijstand kunnen verlenen.

Deze vraag behoort tot de bevoegdheid van de Senaat omdat ze betrekking heeft op de volksgezondheid in het algemeen, waarvoor het federale niveau bevoegd is, maar ook op de preventie, die een bevoegdheid is van de deelstaten.

Ik leg de bezorgdheid van de artsen aan u voor en wens verduidelijking te krijgen over de manier waarop de «contact tracing» van besmette patiënten precies zal verlopen.

Wat is de stand van zaken?