Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-383

van Philippe Courard (PS) d.d. 4 maart 2020

aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie, belast met Grote Steden

Nitraten - Lozing in de grond - Vervuiling van waterlopen - Groene algen - Verspreiding - Toestand - Maatregelen

verontreiniging van de waterlopen
chemisch zout
wieren
milieubeleid
zoetwaterecosysteem

Chronologie

4/3/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 2/4/2020)

Vraag nr. 7-383 d.d. 4 maart 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Aangezien de deelstaten bevoegdheden hebben inzake milieu en gezondheid, behoort deze vraag door haar transversaal karakter tot de bevoegdheid van de Senaat.

Zoals u wellicht weet, telt België meer dan vierduizend varkensbedrijven. Die bedrijven produceren gier, dat meestal op het veld wordt verspreid. Onze Belgische gronden, die boordevol gier zitten, nemen dus verschillende voedingsstoffen op.

Sommige van die stoffen komen in onze rivieren en waterlopen terecht. Dat is onder meer het geval voor nitraten. Als die nitraten een bepaalde drempel overschrijden, vormen ze een voedingsbron voor groene algen. Hoe meer nitraten in het water, hoe meer algen.

Als die groene algen op de oevers of, in andere delen van Europa, op de stranden aanspoelen, ontbinden ze en verspreiden ze waterstofsulfide. Dat zeer giftige gas lijkt op cyaankali. In Bretagne bijvoorbeeld werden hele gebieden afgesloten omdat die algen de grond en de lucht vervuilen. Een wandeling zou dramatisch kunnen aflopen. Sommigen leggen trouwens al een verband tussen de aanwezigheid van die algen en het overlijden van verschillende personen.

Er is een hoog risico op bewustzijnsverlies voor levende wezens (mensen en dieren). Bovendien zou een te lange blootstelling aan waterstofsulfide hartstilstand of ademstilstand kunnen veroorzaken.

Wat is de stand van zaken in dit verband in België? Zijn er gebieden getroffen door de verspreiding van groene algen? Zo ja, welke maatregelen worden genomen om dat verschijnsel onder controle te krijgen?