Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-330

van Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) d.d. 30 januari 2020

aan de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met Buitenlandse Handel

Economische missies - Coördinatie tussen de deelstaten en het federale niveau

diplomatieke vertegenwoordiging
Agentschap voor Buitenlandse Handel
handelsbeleid
buitenlands beleid
institutionele samenwerking

Chronologie

30/1/2020Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 5/3/2020)
5/3/2020Antwoord

Vraag nr. 7-330 d.d. 30 januari 2020 : (Vraag gesteld in het Frans)

Tijdens de vorige legislatuur vonden verschillende staatsbezoeken plaats, in aanwezigheid van ministers van verschillende regeringen. Naast het diplomatieke aspect van die bezoeken, worden die staatsbezoeken en economische missies meestal voorgesteld als economische successen, aangezien talrijke ondernemingen deelnemen aan de reis en ze die gelegenheid aangrijpen om handelsovereenkomsten met bedrijven van de bezochte landen af te sluiten.

Die staatsbezoeken zijn trouwens niet het enige instrument van ons land om onze bedrijven te promoten, aangezien er ook economische missies met louter commerciële doelstellingen worden georganiseerd.

Het Agentschap voor Buitenlandse Handel is belast met de algemene coördinatie van de gezamenlijke economische missies. Ze worden voorgezeten door HKH Prinses Astrid, vertegenwoordigster van Zijne Majesteit de Koning. Een algemeen programma wordt uitgewerkt in nauwe samenwerking met de Agence wallonne à l'exportation aux investissements étrangers (AWEX), Brussel Invest &Export (BIE), Flanders Investment & Trade (FIT) en de FOD Buitenlandse Zaken. Dat programma stelt de belangrijkste sleutelsectoren van de bilaterale economische samenwerking in het licht. Daartoe stellen de economische en handelsattachés van AWEX, BIE en FIT de B2B-programma's van de deelnemende ondernemingen op.

Gezien de samenwerking tussen de Gewesten en het federale niveau over dit onderwerp, besteedt de Senaat, die gericht is op transversale aangelegenheden, aandacht aan het buitenlandse handelsbeleid van België. Die samenwerkingsmechanismen verdienen het onderzocht te worden, om te onderzoeken op welke punten ze eventueel verbeterd kunnen worden.

Zo leiden de gewestelijke exportagentschappen hun eigen economische missies in de landen waarvoor ze dat nuttig achten. Er zou weinig of geen samenwerking tussen de deelstaten bestaan.

Ik heb de volgende vragen:

1) Welke balans maakt u op van de economische missies van deze legislatuur, in het bijzonder vanuit het gezichtspunt van de coördinatie tussen de deelstaten?

2) Is de rol van het Agentschap voor Buitenlandse Handel duidelijk gedefinieerd? Bestaat er een samenwerking tussen de economische missies die de Gewesten onafhankelijk van elkaar organiseren?

Antwoord ontvangen op 5 maart 2020 :

Jaarlijks worden twee economische missies georganiseerd, voorgezeten door HKH Prinses Astrid, Vertegenwoordigster van Zijne Majesteit de Koning. Twee Staatsbezoeken geleid door onze Vorsten worden eveneens elk jaar georganiseerd. Naast de brede diplomatieke, protocollaire, academische en culturele luiken bevatten de Staatsbezoeken ook een belangrijke economische dimensie.

De klemtoon van de prinselijke missies wordt duidelijk gelegd op de economische aspecten, ook al bevatten deze missies eveneens diplomatieke, politieke (met name mensenrechten) en, in mindere mate, culturele dimensies.

Tijdens deze legislatuur was de uitkomst van de Staatsbezoeken en economische missies heel positief. Er bestaat geen twijfel over dat de aanwezigheid van de leden van de koninklijke familie talrijke deuren opent in het buitenland en toelaat om contacten te leggen met beleidsmakers op hoger niveau. Belgische zakenmensen worden vaak bij deze contacten op hoog niveau betrokken.

Het toenemende succes van de economische missies bij Belgische bedrijven getuigt van de doeltreffendheid van deze formule. De recente missies in Marokko en China hebben zo nieuwe records gebroken op het vlak van het aantal deelnemers.

De coördinatie van de Staatsbezoeken en prinselijke missies wordt verzorgd door de FOD Buitenlandse Zaken, die in aanloop naar de missie geregeld de betrokken partners samenbrengt om het programma progressief uit te werken. Het Koninklijk paleis, AWEX, FIT en HUB, evenals het Agentschap voor Buitenlandse Handel, zijn de voornaamste partners van de FOD Buitenlandse Zaken in deze oefening. Deze interfederale coördinatie verloopt optimaal.

Het Agentschap voor Buitenlandse Handel biedt ondersteuning aan de drie Gewesten en aan de federale overheid voor de promotie van de buitenlandse handel. Conform artikel 3 van het Samenwerkingsakkoord van 24 mei 2002 tussen de federale overheid en de Gewesten, is het Agentschap bevoegd voor de organisatie van gezamenlijke economische missies op initiatief van één of meerdere Gewesten of op vraag van de federale overheid. Het is in dit kader dat het Agentschap voor Buitenlandse Handel de logistieke organisatie van de prinselijke missies verzekert. De FOD Buitenlandse Zaken heeft eveneens de logistieke organisatie van de Staatsbezoeken toevertrouwd aan het Agentschap in het kader van een dienstverleningsovereenkomst.