Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-246

van Peter Van Rompuy (CD&V) d.d. 17 december 2019

aan de minister van Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post, belast met Administratieve Vereenvoudiging, Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee

Toekomstig 5G-netwerk - Uitrol - Cyberveiligheid - Potentiële bedreiging van Huawei

informatiebeveiliging
radiocommunicatie
economische infrastructuur
industriële spionage
telefoon- en briefgeheim
transmissienet
mobiele communicatie

Chronologie

17/12/2019Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 16/1/2020)
7/1/2020Antwoord

Vraag nr. 7-246 d.d. 17 december 2019 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag: het veilen van de 5G licenties is een gedeelde verantwoordelijkheid.

De uitrol van een 5G netwerk kwam aan bod tijdens de bespreking van de beleidsnota's in het Vlaams Parlement.

De Vlaamse minister voor Innovatie stelde dat men momenteel een stand van zaken aan het opmaken is en dat er contact is met de operatoren betreffende hun strategieën, de regionale actoren betreffende mogelijke bedrijfstoepassingen en met het departement omgeving betreffende stralingsnormen. De minister haalde ook het veiligheidsaspect aan.

In functie van cyberveiligheid besliste Nederland op donderdag 5 december 2019 om apparatuur van het Chinese Huawei te weren uit de gevoeligste delen van het nieuwe 5G netwerk. Het kabinetsbesluit kwam er op advies van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). Ook de Amerikaanse overheid nam eerder gelijkaardig besluit.

Midden 2018 waarschuwde ook de Belgische Staatsveiligheid reeds dat Huawei potentieel de veiligheid en betrouwbaarheid van het Belgisch telefoonnetwerk kan bedreigen. Hierover stelde ik reeds op 28 juni¦2018 een schriftelijke vraag (nr. 6 1920).

Daarom volgende vragen voor de geachte minister:

1) Hoe schat hij de potentiële bedreiging van Huawei voor de cyberveiligheid in functie van de uitrol van een toekomstig 5G netwerk in? Kreeg men hieromtrent reeds adviezen?

2) Waren hieromtrent reeds gesprekken met de andere betrokken overheden?

Antwoord ontvangen op 7 januari 2020 :

1) Het dossier bevindt zich nog in een voorbereidende fase. Ik ben altijd een grote voorstander geweest van een Europese aanpak. Daarvoor heb ik op de Europese Telecomraad dan ook gepleit. Er bestaat immers maar één Europese digitale markt. Een verschillende aanpak in elk land zou voor een gebrek aan level playing field zorgen. Ik heb dan ook veel steun gekregen van mijn Europese collega’s om dit dossier op Europees niveau op te nemen. Dit resulteerde in een Europese risicoanalyse, die in oktober werd gepubliceerd en die gebaseerd is op de input van de verschillende lidstaten.

Recent sprak de Telecomraad sprak zijn steun uit voor deze risicoanalyse. De Raad stelde ook dat bij het opmaken van het risicoprofiel van een leverancier ook rekening moet worden gehouden met niet-technische factoren en dat onderdelen van 5G apparatuur die van cruciaal belang zijn voor de nationale veiligheid alleen van betrouwbare partijen mogen komen.

Het advies van de Belgische veiligheidsdiensten sluit daarbij aan: ze pleiten eveneens voor een beperking van apparatuur van niet-betrouwbare leveranciers.

Momenteel wordt op Europees niveau in kaart gebracht welke precieze beschermingsmaatregelen genomen kunnen worden om de risico’s afdoende te beheersen. We zijn daarover in permanent overleg met onze Europese partners. Binnenkort zal de Europese commissie met een toolbox aan te nemen maatregelen komen.

2) Het veiligheidsbeleid is een nationale bevoegdheid. Er vonden nog geen gesprekken plaats met andere overheden. Vanzelfsprekend ben ik bereid om naar hun eventuele bekommernissen te luisteren.