Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-244

van Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) d.d. 17 december 2019

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie

Hart- en vaatziekten - Preventie - Diagnose - Bloeddrukmeting gedurende een periode van 24 uur - Tenlasteneming door de ziekteverzekering - Niet-terugbetaling - Redenen

hart- en vaatziekte
ziekteverzekering
voorkoming van ziekten
kosten voor gezondheidszorg

Chronologie

17/12/2019Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 16/1/2020)
22/1/2020Rappel
24/2/2020Antwoord

Vraag nr. 7-244 d.d. 17 december 2019 : (Vraag gesteld in het Frans)

Hart- en vaatziekten vormen in onze samenleving vandaag een van de belangrijkste doodsoorzaken. In België overlijden gemiddeld ongeveer 31 miljoen mensen per jaar ten gevolge van ziektes van de bloedsomloop. Daarom besteden recente wetenschappelijke studies steeds meer aandacht aan die ziektes, en meer in het bijzonder aan de arteriële bloeddruk. Die kan doorslaggevend zijn bij de diagnose van een cardiovasculaire ziekte, aangezien in meer dan 50 % van die diagnoses ook een hoge bloeddruk aan het licht komt. Op die manier werd aangetoond dat door de bloeddruk continu te meten bij risicopatiënten gedurende een periode van 24 uur, cardiovasculaire ziekten zoals beroertes en hartinfarcten beter zouden kunnen worden voorkomen. De registratie van de bloeddruk gedurende 24 uur is dus van essentieel belang aangezien daarmee de bloeddruk preciezer kan worden gemeten door de periodes waarin de patiënt niet actief is te controleren. Dat biedt de mogelijkheid meer gegevens te verzamelen en ipso facto een betere medische analyse te maken.

Meer concreet, door de risico's op een cardiovasculaire ziekte door een bloeddrukmeting vroeger vast te stellen, biedt de methode van de 24-uursmeting de mogelijkheid de zorg voor de patiënten efficiënter op te nemen en de nodige behandelingen aan te passen, afhankelijk van de verkregen resultaten. Echter, ondanks de voordelen van die methode op gezondheidsvlak, namelijk het efficiënter voorkomen van hart- en vaatziektes, maar ook op het vlak van de kostenbeperking van een ziekenhuisopname na een cardiovasculaire aanval, neemt de ziekteverzekering de 24-uurs-bloeddrukmeting niet voor haar rekening. Dat zou sommige risicopatiënten ervan kunnen weerhouden zich regelmatig te laten controleren met die methode. Een betere toegang tot die medische controle zou ongetwijfeld het aantal overlijdens ten gevolge van hart- en vaatziekten kunnen verminderen. Dit onderwerp is des te belangrijker daar men weet dat ongeveer 30 % van de volwassen bevolking en 60 % van de 60-plussers aan hoge bloeddruk lijden.

In het licht van die vaststellingen heb ik de volgende vragen:

1) Zijn er specifieke redenen waarom die methode van opname van de bloeddruk gedurende een periode van 24 uur niet wordt terugbetaald?

2) Denkt u dat het te overwegen valt de terugbetaling van de 24-uurs-bloeddrukmeting in te voeren?

3) Beschikt u over precieze informatie over de totale kosten voor de zorg voor de patiënten die een cardiovasculaire ziekte hebben gehad?

Antwoord ontvangen op 24 februari 2020 :

De vraag voor terugbetaling van de 24 uurs-bloeddrukmeting komt regelmatig terug.

De werkgroep interne geneeskunde van de Technisch Geneeskundige Raad (TGR) van het RIZIV behandelde deze vraag nogmaals in haar zitting van 26 november 2019.

Evenwel wordt er geen terugbetaling voorzien wegens gebrek op heden aan een duidelijke onderbouwde wetenschappelijke basis die een meerwaarde van deze techniek aantoont.

Uw vraag met betrekking op de algemene kosten van de behandeling van een patiënt lijdend aan een cardiovasculaire aandoening is zeer ruim en hierbij zijn vele actoren betrokken, waardoor een specifiek antwoord op deze vraag niet mogelijk is.