Burkina Faso - Jihadistische aanvallen - Humanitaire situatie - Samenwerkingsdoelstellingen - Eventuele herziening - Vrouwen die het geweld overleven - Opvang - Niet-gouvernementele organisaties - Steun
terrorisme
Burkina Faso
humanitaire hulp
niet-gouvernementele organisatie
ontwikkelingshulp
6/3/2023 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 6/4/2023) |
Deze vraag behoort wel degelijk tot de bevoegdheid van de Senaat omdat ze transversaal is. Het beleid inzake internationale samenwerking en internationale verdragen behoort tot de bevoegdheid van de deelstaten, zoals bepaald in de bijzondere wet van 5 mei 1993 betreffende de internationale betrekkingen van de Gemeenschappen en de Gewesten.
Het is bekend dat de veiligheid in Burkina Faso al enkele jaren verslechtert. De toename van ontvoeringen en aanslagen, vooral in de regio van het drielandenpunt, is een enorme klap voor de veiligheid van de inwoners van deze regio, die ten prooi valt aan terroristische groeperingen.
Dit jaar zijn niet minder dan 51 jonge vrouwen ontvoerd door een jihadistische groepering. Die ontvoering werd nationaal en internationaal breed veroordeeld.
De Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, Volker Türk, heeft zijn bezorgdheid geuit over de ontvoering van die vrouwen en heeft opgeroepen tot hun onmiddellijke vrijlating. De voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, Moussa Faki Mahamat, zei dat hij "bezorgd is over het feit dat gewapende groepen vrouwen en meisjes als doelwit kiezen als onderdeel van hun strategie om gemeenschappen te terroriseren".
Verschillende landen zoals Frankrijk, Canada en de Verenigde Staten hebben eveneens opgeroepen de gijzelaars vrij te laten.
Die gijzelingen hebben ook een impact op de hele Burkinese samenleving. Bijna 679 scholen of onderwijsinstellingen hebben namelijk tijdelijk moeten sluiten vanwege de veiligheidsproblemen. Bijna een miljoen leerlingen zouden daardoor getroffen zijn. Bovendien staken of verminderen verschillende humanitaire verenigingen en niet-gouvernementele organisaties (ngo's) hun activiteiten in het land, zoals onder meer bleek uit de aankondiging van de vereniging "Amitiés France Burkina Faso" (AFBF) begin januari 2023 om niet langer scholen te bouwen in de regio Banfora.
Die pogingen tot destabilisatie zullen overigens nog niet ophouden, want op 31 januari 2023 werden bij een nieuwe jihadistische aanslag nog eens dertien mensen vermoord. Dat is echt te veel voor de bevolking van Burkina Faso, voor wie geweld en moord nu deel uitmaken van hun dagelijks leven.
1) Is de geachte minister op de hoogte van de humanitaire situatie in Burkina Faso?
2) De doelstellingen van de samenwerking tussen België en Burkina Faso waren er vooral op gericht bij te dragen tot de inclusieve en duurzame sociaaleconomische groei van de centraal-oostelijke regio in de stedelijke centra van Tenkodogo en Koupela en hun hinterland. Zijn die doelstellingen herzien sinds het begin van de onlusten die te maken hebben met het gebrek aan veiligheid of sinds de militaire staatsgreep van 2022?
3) Steunt België niet-gouvernementele initiatieven die zich inzetten voor de opvang van vrouwen die het geweld in Burkina Faso hebben overleefd of heeft België contacten met verenigingen die zich daarvoor inzetten?