Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1826

van Peter Van Rompuy (CD&V) d.d. 23 november 2022

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding en de Nationale Loterij

Inflatie - Automatische loonindexatie - Stijgende energieprijzen - Impact - Expertengroep voor koopkracht en concurrentievermogen - Aanbeveling - Berekeningsmethode van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek - Mogelijke toepassing in België - Onderzoek

inflatie
loonindexering
energieprijs
koopkracht
impactonderzoek

Chronologie

23/11/2022Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/12/2022)
13/12/2022Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1825

Vraag nr. 7-1826 d.d. 23 november 2022 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag: de stijgende energieprijzen en de impact op de inflatie hebben een effect op het beleid van zowel de federale overheid als de Gewesten.

De expertengroep voor koopkracht en concurrentievermogen presenteerde op 2 juli 2022 conclusies en aanbevelingen. Eén van de aanbevelingen gaat over de automatische loonindexatie, namelijk: «Change the way in which electricity and gas price developments are incorporated into the consumer price index. In concrete terms, we propose to base the index for these two consumptions on the changes in the final cost included in the regularisation bill rather than on the prices of new contracts. In the end, these two methods give similar evolutions in the long run, but the method we propose will smooth price increases. Note that this method has already been applied for years for heating oil.»

Parallel met deze aanbeveling werkt het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS) in Nederland aan een nieuwe methode om de energieprijzen en de impact op de inflatie te berekenen. Dit op basis van langlopende energiecontracten in plaats van nieuwe contracten.

Daarom volgende vragen:

1) Heeft de geachte minister weet van deze «nieuwe» berekeningsmethode van het Nederlandse Centraal Bureau voor de statistiek?

2) Ziet hij hierin mogelijkheden in functie van de aanbevelingen van de expertengroep voor koopkracht en concurrentievermogen?

3) Is het raadzaam een gelijkaardig onderzoek te voeren? Waarom wel? Waarom niet?

4) Hoe kan dergelijk onderzoek concreet vorm krijgen?

Antwoord ontvangen op 13 december 2022 :

Deze vraag valt buiten mijn bevoegdheid. Staat u mij toe u door te verwijzen naar mijn collega Pierre-Yves Dermagne, vice-eersteminister en minister van Economie en Werk.