Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1695

van Gregor Freches (MR) d.d. 12 juli 2022

aan de vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post

5G-netwerk - Uitrol - 2G en 3G-netwerken - Verwijdering - Landelijke zones - Onvolledige dekking - Oplossingen

radiocommunicatie
economische infrastructuur
transmissienet
plattelandsgebied

Chronologie

12/7/2022Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/8/2022)
20/7/2022Antwoord

Vraag nr. 7-1695 d.d. 12 juli 2022 :

Met de komst van het 5G-netwerk en de stijgende verkoop van nieuwe smartphones die gebruik maken van de vijfde generatie van mobiele telecommunicatienetwerken, lijken de 2G- en 3G-netwerken stilaan helemaal verouderd.

Eind 2021, kondigde CEO Liang Hua van de Chinese telecomgigant Huawei aan dat het 5G-netwerk 520 miljoen gebruikers telde in de wereld en dat er al 1,5 miljoen antennes geïnstalleerd waren. De grootste providers van mobiele telecommunicatie voorzien nu om dit jaar hun 2G- en 3G-netwerken af te sluiten om zo een groter deel van de frequentieband vrij te maken voor de uitrol van 5G.

In Europa gaat deze ontwikkeling nog niet zo hard als in China, de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Sommige operatoren zoals Vodafone, bevestigen dat ze hun 2G-netwerk in België zullen behouden tot in 2025.

Heel wat gebruikers doen al geen beroep meer op 2G of 3G, maar het netwerk van de derde generatie wordt nog heel veel gebruikt door moderne smartphones, met name wanneer de 4G- of 5G-verbinding te zwak is. Dat is het geval in veel landelijke gebieden waar de toegang tot de telecomverbindingen van de laatste generaties nog onvoldoende verzekerd is. In die zones blijft 2G ook nodig voor het gebruik van sommige toestellen zoals medische apparatuur, tablets, of van systemen voor bijstand aan voertuigen of alarmsystemen.

Voertuigen die gedurende het laatste decennium werden verkocht maken ook gebruik van het 3G-netwerk om updates te downloaden of GPS-gegevens weer te geven.

Het lijkt toch ondenkbaar dat het geleidelijk verdwijnen van de 2G- en 3G-netwerken er mogelijk kan toe leiden dat er op sommige plaatsen in ons land niet mobiel kan getelefoneerd worden of geen tekstberichten kunnen verstuurd worden.

Deze vraag is transversaal aangezien de gewesten bevoegd zijn voor economie.

Graag wil ik het volgende weten:

1)Wat is de stand van zaken in verband met de verwijdering van de 2G- en 3G-netwerken?

2) Wanneer en hoe zal dat gebeuren?

3) Zijn er oplossingen voorzien voor de landelijke gebieden die nog geen stabiele toegang hebben tot de mobiele telecomverbindingen van de laatste generaties?

Antwoord ontvangen op 20 juli 2022 :

1) Het BIPT verwacht dat de Belgische mobiele operatoren de 3G-technologie als eerste buiten dienst zullen nemen. Dit zou reeds vrij snel kunnen gebeuren (mogelijk reeds vanaf begin of midden 2023). De 2G-technologie zal vermoedelijk nog vijf tot zeven jaar langer in dienst blijven. De keuze van de technologie is een beslissing van de operator waarop de overheid geen impact heeft. Het principe van technologieneutraliteit zit immers verankerd in de Europese en Belgische wetgeving.

2) Orange Belgium maakte reeds bekend dat de stopzetting van de 3G-diensten geleidelijk zal gebeuren en zal starten op 1 juli 2023. De exacte datum voor de andere operatoren is nog niet bekend.

Er mag van uitgegaan worden dat de operatoren hun klanten die alleen op deze technologieën vertrouwen zullen verwittigen teneinde hen in staat te stellen zich voor te beginnen bereiden op de aangekondigde verandering en de negatieve impact van de stopzetting van 3G-diensten tot een minimum te herleiden.

Het aantal klanten dat nog toestellen gebruikt die geen 4G-diensten ondersteunen is relatief beperkt.

3) De introductie van 5G zal voor verbetering zorgen in de landelijke gebieden aangezien de dekkingsverplichtingen die gekoppeld worden aan de nieuwe licenties ook verhoogd worden ten opzichte van de huidige situatie. Het gaat om een dekkingsverplichting van 99,8 % van de huishoudens (in plaats van de huidige 98 %) die zal worden gekoppeld aan de 700 MHz-frequentieband (een van de nieuwe 5G-frequentiebanden) en waaraan exploitanten zullen moeten voldoen met een minimumsnelheid van 6 Mbps. Om deze dekkingsverplichting van 99,8 % te halen, zullen de exploitanten extra moeten investeren en dit zal de consumenten in plattelandsgebieden ten goede komen die momenteel over een onvoldoende snelle verbinding beschikken.