Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1689

van Maud Vanwalleghem (CD&V) d.d. 11 juli 2022

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee

Gevangenis van Sint-Gillis - Aantal gedetineerden - Nieuw gevangeniscomplex te Haren - Overplaatsing van gedetineerden - Termijn - Criteria - Transitie- of detentiehuizen in het Brusselse Gewest - Oprichting - Rechten van gedetineerden - Menswaardige detentie

overbrenging van gedetineerden
strafgevangenis
strafstelsel
gedetineerde
Hoofdstedelijk Gewest Brussels

Chronologie

11/7/2022Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/8/2022)
29/9/2022Antwoord

Vraag nr. 7-1689 d.d. 11 juli 2022 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag: de gebouwen van de gevangenis van Vorst worden beheerd door de Regie der Gebouwen en bevinden zich op het grondgebied van het Brusselse Gewest.

In oktober 2022 zal het nieuwe gevangeniscomplex in Haren geopend worden. De gedetineerden van de gevangenis van Vorst worden naar dit nieuwe gevangeniscomplex overgeplaatst, waardoor de site in Vorst op termijn leeg komt te staan. De aanpalende gevangenis van Sint-Gillis zou echter drie jaar langer operationeel blijven dan eerst afgesproken.

Ons land is al onnoemelijke keren op de vingers getikt door Europa en mensenrechtenorganisaties voor ons gevangenisbeleid, meer bepaald voor de overbevolking in de gevangenissen. Vanaf 1 december 2021 moeten ook de straffen korter dan drie jaar worden uitgezeten. Verschillende commissies van toezicht trokken aan de alarmbel, omdat de toestand waarin gedetineerden toen al leefden vaak onmenselijk was en deze maatregel als gevolg zal hebben dat de overbevolking in de gevangenissen alleen maar zal toenemen.

Hierover volgende vragen:

1) Kunt u een raming geven van hoeveel gedetineerden in de gevangenis van Sint-Gillis zullen verblijven tijdens de periode, naar verluid drie extra jaren, waarin de gevangenis van Vorst al gesloten zal zijn?

2) Wat is de officiële capaciteit van de gevangenis van Sint-Gillis?

3) Wat is de officiële ratio van het aantal gedetineerden per bewaker in de gevangenis van Sint-Gillis? Welke ratio wordt in realiteit gehaald?

4) Op welke manier wordt bepaald welke gedetineerden overgeplaatst worden naar het gevangeniscomplex te Haren? Betreft het simpelweg alle gevangenen die momenteel in de gevangenis van Vorst verblijven, of zal er een andere groepering doorgevoerd worden in combinatie met de gedetineerden uit Sint-Gillis? Zo ja, op basis van welke criteria?

5) Bent u van plan transitie- of detentiehuizen in het Brusselse Gewest op te richten?

6) Op welke manier schenkt u aandacht aan de rechten van gedetineerden en zorgt u voor menswaardige omstandigheden in ons gevangeniswezen, en specifiek in de gevangenissen van Sint-Gillis en Vorst?

Antwoord ontvangen op 29 september 2022 :

1) Het is gepland dat de gevangenis van Sint-Gillis uiterlijk tot 31 december 2024 open blijft. Het gaat dus niet over een termijn van drie jaar. Het is de bedoeling om in Sint-Gillis tot die termijn en na de verhuis naar Haren twee vleugels operationeel te houden. Dit zijn ongeveer 200 gedetineerden.

2) De huidige capaciteit van de site Sint-Gillis bedraagt 840 plaatsen.

3) Er is geen officiële algemene ratio bepaald. De personeelskaders in de gevangenissen zijn vastgelegd en onderhandeld op basis van de capaciteit, de gevangenisinfrastructuur en de toegepaste werkprocessen (bijvoorbeeld: een open of gesloten regeling zal niet dezelfde dagelijkse taken met zich meebrengen, idem voor het toezicht op en het beheer van een modern gebouw en een 19e-eeuwse inrichting). Concreet telt het bewakingspersoneel op de site van Sint-Gillis 392 voltijdsequivalenten (VTE) en waren er op 22 september 908 gedetineerden.

4) In eerste instantie zal de overbrenging gericht zijn op de gedetineerden van de site Berkendael en daarna op de gedetineerden van de site in Vorst. In een volgende fase zullen gedetineerden van de site van Sint-Gillis overgebracht worden.

5) Zie supra: Berkendael.

6) De gevangenis van Vorst voldoet qua infrastructuur inderdaad niet aan de huidige normen, maar deze vraag zal snel vervallen omdat de gevangenen die er verblijven over een paar weken naar Haren worden overgebracht.

Op de site van Sint-Gillis werden de voorbije jaren wel grondige infrastructurele werken uitgevoerd. Zoals reeds vermeld, zal de volgende jaren een deel van deze capaciteit (gerenoveerd en in goede staat) nog ingenomen worden om een antwoord te bieden aan de problematiek van overbevolking. Het feit dat er weinig gedetineerden overblijven zal ook de algemene en individuele materiële levensomstandigheden verbeteren (bijvoorbeeld: minder gedetineerden in bezoekersruimten en douches). Wat de detentiehuizen betreft, zijn er inderdaad plannen om er in Brussel te vestigen en de site van Berkendael zal hiervoor worden gebruikt, na een aantal verbouwingswerken om deze in overeenstemming te brengen met de principes van deze kleinschalige detentie.