Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-156

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 25 november 2019

aan de minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Personen met een beperking

Stelsel van betaald educatief verlof - Inbreuken - Aantal - Sancties - Teruggevorderd bedrag

vormingsverlof
administratieve sanctie
werkgever
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

25/11/2019Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 26/12/2019)
23/12/2019Antwoord

Vraag nr. 7-156 d.d. 25 november 2019 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Werk is een gewestelijke materie en bijgevolg behandelt deze vraag een transversale aangelegenheid.

In het kader van het stelsel van betaald educatief verlof sanctioneert het Sociaal Strafwetboek een aantal inbreuken. Met een sanctie van niveau 1 wordt bijvoorbeeld bestraft :

– eenieder die onjuiste inlichtingen verschaft met het oog op de toepassing van de regels betreffende het betaald educatief verlof ;

– de werkgever, zijn aangestelde of lasthebber die een werknemer die naar behoren een aanvraag tot educatief verlof heeft ingediend, het recht weigert afwezig te zijn met het oog op het volgen van de cursus.

De geldboete wordt vermenigvuldigd met het aantal betrokken werknemers.

1) Hoeveel inbreuken werden er de jongste vijf jaar op jaarbasis vastgesteld in het kader van het stelsel van betaald educatief verlof, opgesplitst per inbreuk en per Gewest ?

2) Hoeveel sancties werden er opgelegd, opgesplitst per sanctieniveau ?

3) Wat is het bedrag dat jaarlijks werd teruggevorderd ?

4) Wat is het totale bedrag aan administratieve sancties dat werd opgelegd, opgesplitst per jaar en per Gewest ?

Antwoord ontvangen op 23 december 2019 :

1) Naar aanleiding van de invoering van de zesde staatshervorming heeft er overleg plaatsgevonden tussen de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO) en de bevoegde diensten van de gefedereerde entiteiten over o.m. de afbakening van de bevoegdheden en de samenwerking.

Wat betreft de inbreuken inzake het betaald educatief verlof werd volgende overeenstemming bereikt:

–  de inbreuk « eenieder die onjuiste inlichtingen verschaft met het oog op de toepassing van de regels betreffende het betaald educatief verlof » (art. 173, §1 SSW) behoort tot de bevoegdheid van de gewesten;

–  de inbreuk « de werkgever, zijn aangestelde of lasthebber die een werknemer die naar behoren een aanvraag tot educatief verlof heeft ingediend, het recht weigert afwezig te zijn met het oog op het volgen van de cursus » (art. 173, §2 SSW) behoort tot de federale bevoegdheid.

Wat de eerste inbreuk betreft, kan ik u enkel meedelen dat er in de periode tussen de invoering van het Sociaal Strafwetboek in 2011 en de invoering van de zesde staatshervorming in 2015 geen inbreuken werden vastgesteld. Sedert de invoering van de zesde Staatshervorming behoort deze aangelegenheid tot de bevoegdheid van de gewesten.

Wat de tweede inbreuk betreft, werd er sedert de invoering van het Sociaal Strafwetboek in 2011 slechts één inbreuk vastgesteld, namelijk in 2019 en dit in het Vlaamse gewest.

2) en 4) Het enige proces-verbaal dat werd opgesteld in 2019 is op dit ogenblik nog in behandeling bij de Federale directie van de administratieve geldboeten. Er werden dus geen sancties opgelegd in de betrokken periode.

3) De gewesten zijn bevoegd voor de terugbetaling van de lonen en sociale bijdragen met betrekking tot het betaald educatief verlof. Ze zijn dus ook bevoegd voor de eventuele terugvorderingen. Als federale overheid beschikken we niet over deze informatie.