Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1496

van Peter Van Rompuy (CD&V) d.d. 21 februari 2022

aan de minister van Energie

Gasvoorraden in België - Beleid - Impact van de gehanteerde contracten

energieopslag
strategische reserve
gas
energiebeleid
energieprijs
energievoorraad

Chronologie

21/2/2022Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 24/3/2022)
9/5/2022Antwoord

Vraag nr. 7-1496 d.d. 21 februari 2022 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Motivering van het transversale karakter van de schriftelijke vraag: de aanpak van de energiecrisis is een gemeenschappelijke uitdaging.

De huidige energiecrisis zorgt voor stijgende gasprijzen. Door onrust op de grens met Oekraïne en Rusland neemt de druk op de energiemarkt verder toe. In de krant «De Tijd» van 29 januari 2022 geven enkele experts aan dat Europa kwetsbaar is door in het verleden af te stappen van de langetermijncontracten. Zo laten landen als Nederland en Duitsland de vrije markt spelen met spotverkoop en korte termijncontracten. In een krappe markt (zoals vandaag) zorgt deze keuze voor de gekende problemen waardoor ook interne gasvoorraden (in het begin van de winter) niet werden aangevuld.

Daarom volgende vraag:

Welk beleid hanteert België betreffende de gasvoorraden?

Antwoord ontvangen op 9 mei 2022 :

De recente energiecrisis en de oorlog in Oekraïne hebben ons eraan herinnerd hoe afhankelijk Europa is van ingevoerde fossiele brandstoffen. Deze afhankelijkheid is een zwaard van Damocles dat onze economie en onze burgers in tijden van nood bedreigt. Het enige antwoord is de energietransitie, weg van fossiele brandstoffen, zo snel mogelijk te versnellen.

Tijdens de overgangsperiode zal aardgas echter een belangrijk onderdeel van onze energievoorziening blijven en moeten we ervoor zorgen dat er voldoende maatregelen worden genomen om het systeem veerkrachtiger te maken en de gevolgen van een dergelijke crisis voor huishoudens en bedrijven te verzachten.

De kortetermijnmarkten voor aardgas hebben het voordeel dat zij zeer dynamisch zijn. In tijden van vrede en stabiliteit bieden zij het voordeel van meer concurrentie en lage prijzen. Zij zijn echter volatieler in tijden van onrust, zoals in de afgelopen maanden is gebleken. Er moet een optimaal evenwicht worden gevonden tussen kortlopende en langlopende leveringscontracten om de risico's beter af te dekken en van de voordelen van beide soorten markten te profiteren. Deze markten zijn internationaal. Europa heeft de laatste twee decennia gewerkt aan een marktorganisatie gericht op het beter koppelen van de verschillende Europese gasmarkten en het afbouwen van de historische langetermijncontracten om de concurrentie en liquiditeit op die markten te verbeteren. Nu neemt Europa het initiatief in een Europees platform die de gezamenlijke onderhandelingskracht inzet om deze markten terug te versterken met stabiele langere termijn engagementen met de gas-exportlanden. België neemt actief deel aan deze ontwikkeling.

Een beter evenwicht tussen kortlopende en langlopende engagementen in de groothandelsmarkt moet ook tot uiting komen in de leveringscontracten tussen leveranciers en eindafnemers en de consumenten moeten beter worden geïnformeerd over de risico’s die zij lopen wanneer zij een contract met variabele prijzen ondertekenen. Een minimumaanbod van contracten tegen vaste prijzen moet worden gegarandeerd, met een verbintenis op termijn van de consumenten. De federale regering onderzoekt momenteel welke maatregelen nodig zijn om het aanbod van contracten met vaste prijzen terug aantrekkelijk te maken.

Stabilisering van de aardgasmarkten vereist ook een goed geïnterconnecteerd netwerk en opslagfaciliteiten die vóór de winter worden gevuld. Het Belgische netwerk is bijzonder goed onderling verbonden; slechts een derde van de invoercapaciteit volstaat om onze gezinnen en bedrijven te bevoorraden. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een Europees initiatief om ervoor te zorgen dat de opslagplaatsen vóór de winter worden gevuld.