Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1409

van Alexander Miesen (MR) d.d. 24 november 2021

aan de vice-eersteminister en minister van Economie en Werk

Bausektor - Preissteigerungen der Baumaterialien - Lösungen - Maßnahmen Bouwsector - Prijsstijgingen van de bouwmaterialen - Oplossingen - Maatregelen

schaarste
bouwmaterieel
epidemie
bouwnijverheid

Chronologie

24/11/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 23/12/2021)
9/11/2022Antwoord

Vraag nr. 7-1409 d.d. 24 november 2021 :

der Bausektor beklagt mehr und mehr Mangel und rasante Preissteigerungen der Baumaterialien. Gerade für den Bausektor und seine Handwerker hat das fatale Auswirkungen, die sich nun noch zusätzlich zu den aktuellen Maßnahmen in der Coronakrise bemerkbar machen. So sei der Holzpreis um 40 % gestiegen. Im Falle von Nylon, Acryl und Polyester wurde ein Anstieg zwischen 7,7 % und 14,6 % festgestellt.

Bereits am 29. März 2021 berichtete Het Laatste Nieuws (cf. https://www.hln.be/economie/textiel-hout-en-meubels-dreigen-duurder-te-worden-door-schaarste-aan-grondstoffen~ac7a3f85/), dass Betriebe aus der Textil-, Möbel- und Holzbranche mit begrenzten Rohstoffen zu kämpfen hätten. Der Interessenverband dieser Branche, Fedustria, hat bereits festgestellt, dass die Preise für diese Rohstoffe rasant angestiegen sind. Laut ihrer Einschätzungen werde sich die Situation frühestens 2022 wieder normalisiert haben. Bis dahin hätten Verbraucher mit höheren Preisen zu rechnen.

Neben den steigenden Preisen für die Verbraucher werden die Engpässe sich auch auf die Produkte und Dienstleistungen in dieser Branche auswirken. Ein Stillstand könnte drohen, wenn die Betriebe nicht länger liefern können. Angesichts der zentralen Bedeutung des Bausektors für unsere Wirtschaft insgesamt, wäre dies eine Katastrophe.

Auch wird durch die rasant steigende Preisentwicklung eine verlässliche Kalkulation seitens der Unternehmen unmöglich.

Grund für diese angespannte Situation sind laut Fedustria die Maßnahmen zur Eindämmung der Pandemie. Diese hätten dazu geführt, dass die Produktion in den Firmen zeitweise stillgelegt worden sei. Außerdem würden scheinbar viele Baustoffe in andere Länder verkauft, beziehungsweise würden Materialien Europa gar nicht erst erreichen. Der europäische Markt trocknet somit mehr und mehr aus. Es bedarf also eines gemeinsamen europäischen Kraftakts.

Aufgrund dieser Entwicklung und der Wichtigkeit einer multilateralen Strategie erlaube ich mir Ihnen folgende Fragen zu stellen:

1) Welche Auswirkungen auf die Baubranche erwarten Sie aufgrund der Maßnahmen zur Eindämmung der Covid-19-Pandemie?

2) Wie bewerten Sie die aktuelle Lage der Baubranche?

3) Welche Lösungen sehen Sie zur Bewältigung der momentanen Engpässe? Welche Lösungen werden im EU-Ministerrat angedacht?

__________________

De bouwsector klaagt meer en meer over tekorten en snelle prijsstijgingen met betrekking tot bouwmaterialen. In het bijzonder voor de bouwsector en de vaklui heeft dit fatale gevolgen, die zich nu bovenop de huidige maatregelen in de coronacrisis doen gevoelen. Zo is bijvoorbeeld de prijs van hout met 40% gestegen. Voor nylon, acryl en polyester werd een verhoging van 7,7 % tot 14,6 % genoteerd.

Reeds op 29 maart 2021 berichtte Het Laatste Nieuws ("Textiel, hout en meubels dreigen duurder te worden door schaarste aan grondstoffen") dat bedrijven in de textiel-, meubel- en houtsector te kampen hebben met schaarse grondstoffen. Fedustria, de vereniging die de belangen van deze sector behartigt, heeft al vastgesteld dat de prijzen van deze grondstoffen fors zijn gestegen. Volgens haar ramingen zal de situatie zich niet vóór 2022 normaliseren. Tot dan moeten de consumenten rekening houden met hogere prijzen.

De tekorten zullen niet alleen de prijzen voor de consumenten doen stijgen, maar ook gevolgen hebben voor de producten en diensten in deze sector. Als bedrijven niet meer kunnen leveren, dreigt de hele sector tot stilstand te komen. Gelet op het cruciale belang van de bouwsector voor onze economie in haar geheel, zou zoiets rampzalig zijn.

De snelle prijsstijgingen maken het voor bedrijven ook onmogelijk om betrouwbare berekeningen te maken.

Volgens Fedustria is deze gespannen situatie te wijten aan de maatregelen die zijn genomen om de pandemie in te dijken. Deze maatregelen zouden ertoe hebben geleid dat de productie in de bedrijven tijdelijk werd stilgelegd. Bovendien worden veel bouwmaterialen blijkbaar in andere landen verkocht, of bereiken materialen Europa niet eens. De Europese markt droogt daardoor meer en meer op. Er is dan ook een gezamenlijk en krachtdadig optreden op Europees niveau nodig.

In het licht van deze ontwikkeling en van het belang van een multilaterale strategie ben ik zo vrij u de volgende vragen te stellen:

1) Welke impact verwacht u op de bouwsector als gevolg van de maatregelen om de COVID-19-pandemie een halt toe te roepen?

2) Hoe beoordeelt u de huidige situatie in de bouwsector?

3) Welke oplossingen ziet u om de huidige tekorten te verhelpen? Welke oplossingen worden in de Raad van de Europese Unie overwogen?

Antwoord ontvangen op 9 november 2022 :

1) Deze vraag is niet meer relevant.

2) Uit de economische rapporten van de Centrale Raad voor het bedrijfsleven (CRB) blijkt dat na een goed jaar in 2021, begin 2022 een vertraging wordt waargenomen in de bouwsector (en meer bepaald in de woningbouw). Volgens de laatst beschikbare gegevens lijkt de bouwactiviteit echter over het algemeen goed stand te houden en weerstaat zij de moeilijkheden waarmee de sector te kampen heeft. Dit komt voornamelijk door infrastructuurwerken, de bouw van eengezinswoningen en renovatie.

3) Op het gewestelijke niveau worden maatregelen genomen inzake onderzoek en innovatie voor materiaalvervanging en circulaire economie.

De prijsstijgingen, met name in de bouwsector, worden veroorzaakt door de strategische afhankelijkheid van de Europese Unie (EU) van de producerende landen buiten de EU. In dit verband worden gecoördineerde strategieën op Europees niveau overwogen om de open strategische autonomie van de EU te waarborgen, onder meer door de vermeerdering van de strategische partnerschappen of de versterking van het beleid inzake circulariteit.

Daarnaast is de Europese Commissie momenteel een reeks documenten aan het uitwerken onder de noemer «Single Market Emergency Instrument», die het vrije verkeer van goederen, diensten en personen zou moeten waarborgen in tijden van crisis.

Dit wetgevingspakket voorziet in een wijziging van de huidige verordening (EU) nr. 305/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2011 tot vaststelling van geharmoniseerde voorwaarden voor het verhandelen van bouwproducten en tot intrekking van richtlijn 89/106/EEG van de Raad.