Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1364

van Fatima Ahallouch (PS) d.d. 30 september 2021

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, belast met de Nationale Loterij, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken, Institutionele Hervormingen en Democratische Vernieuwing

Opvangcentrum - Fedasil - Incidenten - Personen die internationale bescherming vragen

sociale voorzieningen
Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers
asielzoeker
gemeente

Chronologie

30/9/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 4/11/2021)
18/10/2023Rappel

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1363

Vraag nr. 7-1364 d.d. 30 september 2021 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het Domaine de Taintignies zou een opvangcentrum voor asielzoekers kunnen worden. Wanneer? Voor hoeveel mensen? Hoe? Dat is nog onbekend. Maar burgemeester Michel Casterman van Rumes betreurt dat hij voor een voldongen feit werd gesteld en niet betrokken werd bij de voorbereidende besprekingen. In mei vernam de burgemeester van Rumes dat Fedasil met de eigenaar van het domein van Taintignies een bezoek gebracht had aan de site. Hij heeft daarover naar eigen zeggen tevergeefs uitleg gevraagd en hij betreurt het gebrek aan communicatie daarover vanwege Fedasil.

Het Domaine de Taintignies ving begin dit jaar 2021 nog een zeventigtal personen met een handicap op. In maart trok het Waalse agentschap AViQ de erkenning in wegens problemen met het beheer, interne spanningen en de gebrekkige levenskwaliteit van de bewoners. Sindsdien staat het domein van Taintignies leeg. Plant Fedasil werken om het conform de normen te renoveren? Zal het federaal agentschap al dan niet het personeel en de zaakvoerders van het voormalig centrum voor de opvang van gehandicapte personen overnemen?

Deze vragen vallen binnen de bevoegdheid van de Senaat omdat ze transversaal zijn.

Het Belgische asielsysteem kadert in een gewestelijke en Europese context en vloeit voort uit internationale overeenkomsten die bindend zijn voor België wat betreft de opvang op ons grondgebied van personen die om internationale bescherming vragen.

Hoe kan er beter tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus worden samengewerkt om dergelijke situaties te vermijden? Burgemeesters vragen zich af of het federale niveau zomaar afspraken kan maken met een private eigenaar, zonder enig overleg met de betrokken gemeente. Wordt er contact opgenomen met de gemeenten om dit op een gecoördineerde wijze te laten verlopen zodat aan die kwetsbare groep mensen echte gelijke kansen en mogelijkheden tot integratie kunnen geboden worden?

Wat is de stand van zaken?