Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1345

van Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) d.d. 8 september 2021

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee

Detentiehuizen - Overbevolking in de gevangenissen- Strafinstellingen - Lokale overheden - Gemeenten

strafgevangenis
overbevolking
strafstelsel
gemeente

Chronologie

8/9/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 7/10/2021)
4/10/2021Antwoord

Vraag nr. 7-1345 d.d. 8 september 2021 : (Vraag gesteld in het Frans)

Deze vraag gaat over de thema's veiligheid, justitie, ruimtelijke ordening en lokale overheden, die zowel met bevoegdheden op het federale niveau als op het niveau van de deelstaten te maken hebben. De vraag is bijgevolg duidelijk transversaal.

Negentien. Dat is het aantal detentiehuizen die op termijn kunnen worden opgericht op het Belgische grondgebied om bij te dragen aan de oplossing van het probleem van de overbevolking in de strafinstellingen van het land.

Die structuren zouden elk tussen de 40 en 70 gevangenen van 18 tot 25 jaar opnemen die minder gevaarlijk worden geacht.

Negentien, dat is ook het aantal gemeenten waar zo een detentiehuis zou worden opgericht. Deze zomer werd een lijst onthuld die de volgende gemeenten vermeldde: Anderlecht, Oudenaarde, Kortrijk, Dinant, Flémalle, Gent, Genk, Huy, Liedekerke, Marneffe, Mol, Namen, Ninove, Oostende, Schaarbeek, Steenokkerzeel, Roeselare, Wortel en Xhoris.

Los van de voordelen en ongemakken die een vestiging van een dergelijke infrastructuur voor de betrokken gemeenten en politiezones meebrengen, zou ik u enkele meer precieze vragen willen stellen in verband met dit onderwerp:

1) Op welke manier werd de lijst van de negentien gemeenten opgesteld? Werd er vooraf contact genomen met de lokale overheden, namelijk de burgemeesters en/of de gouverneurs? Met andere woorden, waren laatstgenoemden ervan op de hoogte dat hun gemeente of provincie op de lijst stond van de negentien gemeenten en hebben ze zich daarmee akkoord verklaard?

2) Op basis van welke criteria werden de betrokken gemeenten gekozen? Werd de keuze gemaakt op vrijwillige basis of op een andere manier?

3) Werd er reeds voor bepaalde locaties of gebouwen gekozen? Mogen we weten voor welke?

4) Hebt u een idee van het aantal banen dat zal worden geschapen dankzij de opening van die detentiehuizen?

5) Beschikt u reeds over een tijdsschema met betrekking tot de oprichting en opening van die detentiehuizen?

6) Werd er al een schatting van de begroting gemaakt? Zo ja, hoeveel kan elk detentiehuis kosten?

Antwoord ontvangen op 4 oktober 2021 :

1), 2) en 3) Zoals ik eerder al heb gemeld, zijn de gemeenten die worden genoemd in het antwoord op de vraag van mevrouw Marijke Dillen (vraag nr. 55-000416) in geen geval gemeenten die zijn uitgekozen om een detentiehuis te herbergen. Het ging enkel om een stand van zaken van de gemeenten waar mogelijke sites werden geanalyseerd. Wat betreft de wijze waarop de sites worden geselecteerd, wordt er niet één enkele methode gehanteerd, maar een combinatie van verschillende benaderingswijzen: de analyse van de gebouwen uit de portefeuille van de Regie der gebouwen, de follow-up van de contacten met de gouverneurs, de advertenties op de markt enz. Met de gemeentelijke overheden wordt contact opgenomen wanneer een bezoek wordt gebracht aan het gebouw of wanneer uit het bezoek blijkt dat het gebouw geschikt zou kunnen zijn voor de oprichting van een detentiehuis. Thans is er echter geen enkele site definitief gekozen. De keuzes zullen worden gemaakt op basis van meerdere factoren, waaronder de structurele analyse van het gebouw, de grootte en geografische ligging ervan en in het bijzonder de toegankelijkheid ervan voor de verschillende partners en de familie van de veroordeelden. Er wordt uiteraard rekening gehouden met het jaarlijks aantal betrokken dossiers, aangezien die detentiehuizen voornamelijk bestemd zijn voor personen die veroordeeld zijn tot gevangenisstraffen tot drie jaar.

4) en 6) Het desbetreffende personeel zal afhangen van de grootte van de gekozen gebouwen en van het aantal aanwezige veroordeelden, dat zal variëren van twintig tot zestig. Het benodigde budget wordt noodzakelijkerwijs beïnvloed door het personeel, maar ook door andere factoren, zoals de kostprijs van het gebouw. In dat verband willen mijn collega van de Regie der gebouwen en ikzelf de voorkeur geven aan het gebruik van gebouwen die reeds eigendom van de Staat zijn, maar indien dat niet mogelijk is, wordt huur of, bij voorkeur, aankoop overwogen.

5) Er ligt nog geen planning vast, aangezien de eerste sites nog niet zijn bepaald, maar het blijft de bedoeling om de eerste twee gebouwen eind dit jaar, begin volgend jaar te openen.

Kort gezegd vormt het concept detentiehuis een nieuwe benadering van detentie en is het dus logisch dat er nog bepaalde onbekenden zijn. Het project vordert echter snel.