Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1316

van Bert Anciaux (Vooruit) d.d. 11 augustus 2021

aan de minister van Energie

Duurzame energiebronnen - Klimaatverandering - CO2-uitstoot - Nieuwe technologieën

beleid inzake klimaatverandering
duurzame ontwikkeling
regenereerbare energie
zachte energie
nieuwe technologie

Chronologie

11/8/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/9/2021)
22/11/2021Antwoord

Vraag nr. 7-1316 d.d. 11 augustus 2021 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Zoeken naar oplossingen voor het dringend aanpakken van de klimaatopwarming is een bij uitstek transversale aangelegenheid waarbij de deelgebieden en de federale overheid elk verantwoordelijkheid moeten nemen en ook samenwerken.

De recente zware overstromingen in ons land en in de buurlanden maken het hopelijk voor iedereen duidelijk dat we dringend werk moeten maken van een snelle strijd tegen de klimaatopwarming.

Uiteraard zijn duurzame energiebronnen zoals wind, water en zonne-energie enorm belangrijk in strijd tegen de uitstoot van CO2.

Er bestaan echter nog andere mogelijke duurzame energiebronnen. Vreemd genoeg horen we van sommige van die zaken nauwelijks iets. Ik verwijs naar het bedrijf Rosch-Innovations in Duitsland van het moederbedrijf Save the Planet en het mechanisme 'KPP kinetic power plant'. Het lijkt ofwel op een geslaagde mop, waar idioten zoals ik me aan laten vangen, ofwel is het ronduit revolutionair en kan het zonder enige twijfel bijdragen aan een snelle en grondige energieomslag. In dit proces wordt geen fossiele brandstoffen, geen olie en geen gas gebruikt. Helemaal niets. Daardoor is er ook geen vervuilende uitstoot noch CO2.

Misschien is het allemaal te mooi om waar te zijn? Misschien zijn zulke 'uitvindingen' echter in het verleden bewust door grote energieproducenten tegengehouden om zo hun almacht hoog te houden. Misschien wordt het tijd dat zulke producten alle kansen krijgen.

Is de minister op de hoogte van deze techniek en dit bedrijf? Kan de minister dit laten onderzoeken? Kan de minister samen met de deelgebieden hierrond onderzoek verrichten en zo mogelijk hierin participeren?

Antwoord ontvangen op 22 november 2021 :

Het systeem “Kinetic Power Plant” dat door de firma Rosch Innovations op haar website wordt voorgesteld, is gebaseerd op het Archimedesprincipe: uit de volumes die in water ondergedompeld worden, wordt het water dat ze bevatten weggepompt met perslucht; ze zijn dus vergelijkbaar met boeien die onder water worden gebracht: zij ondergaan een opwaartse kracht gelijk aan het gewicht van het volume verplaatst water (Archimedesprincipe) en in hun opwaartse beweging om naar het wateroppervlak te komen, zetten zij een mechanisme in gang dat een stroomgenerator aandrijft.

Zoals uitgedrukt door een groot natuurkundige gaat er niets verloren en wordt er niets geschapen: alles wordt getransformeerd. Dit betekent dat elektrische energie alleen kan worden opgewekt door een andere energiebron aan te boren, of het nu gaat om de verbranding van aardgas, wind of zon.

In dit geval stelt Rosch Innovation voor perslucht te gebruiken om ballonnen in water te laten ronddraaien. Dit proces is alleen mogelijk indien het mechanisme van perslucht wordt voorzien om de ballonnen op het laagste punt van de rotatie voortdurend te legen. De energiebron van dit mechanisme is dus lucht onder druk. Hoe deze onder druk staande lucht ook wordt geproduceerd, het systeem zal nooit meer energie kunnen opwekken (in de vorm van elektriciteit of anderszins) dan het nodig heeft om te functioneren.

In haar mededeling over de “Kinetic Power Plant” kondigt Rosch Innovation geen revolutionaire nieuwe energiebron aan, maar presenteert zij slechts een mechanisme waarmee energie in verschillende vormen wordt omgezet alvorens elektriciteit te produceren.