Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1278

van Fatima Ahallouch (PS) d.d. 28 juni 2021

aan de minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Personen met een handicap, Armoedebestrijding en Beliris

Personen met een handicap - Slechtzienden - Mobiele apps - Zeer beperkt aantal toegankelijke apps - Toestand op het vlak van de apps van overheidsinstellingen

lichamelijk gehandicapte
mobiele telefoon
toepassing van informatica
overheidsadministratie
toegang tot de informatie

Chronologie

28/6/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/7/2021)
18/10/2023Rappel
1/12/2023Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1279

Vraag nr. 7-1278 d.d. 28 juni 2021 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het federale parlement heeft onlangs een belangrijke grondwetswijziging aangenomen. Voortaan staat de volgende bepaling in de Grondwet: «Iedere persoon met een handicap heeft recht op volledige inclusie in de samenleving, met inbegrip van het recht op redelijke aanpassingen».

De auteurs van de tekst zijn verheugd dat ze de strijd voor een meer inclusieve samenleving met respect voor elke persoon hebben kunnen voeren, zowel in de Senaat als in de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Uit het feit dat de Senaat een dergelijk initiatief heeft genomen blijkt duidelijk dat deze problematiek transversaal is.

Ter herinnering, in 2009 had ons land al het VN-verdrag inzake de Rechten van personen met een handicap geratificeerd.

Uit een enquête van Unia bij 1 144 personen met een handicap blijkt evenwel dat het leven van personen met een handicap niet zou verbeterd zijn de voorbije zes jaar: 60 % van de respondenten zegt dat hun handicap een fatsoenlijke levensstandaard in de weg staat. Een gelijkaardig percentage zegt dat de manier waarop anderen naar hun handicap kijken hen belemmert om het leven te leiden dat ze wensen.

Onlangs werd ik ook op de hoogte gesteld van een ander probleem waarmee slechtzienden te maken hebben: 95 % van de digitale toepassingen zou ontoegankelijk zijn voor hen, wat er dus op neerkomt dat slechts 5 % van de digitale apps in België kan gebruikt worden door personen met een handicap…

Op die situatie wordt gewezen door de vzw Eqla (voorheen Œuvre Nationale des Aveugles).

Volgens mijn informatie moeten krachtens een zeer recente Europese richtlijn alle apps van overheidsinstellingen nochtans toegankelijk zijn voor personen met een handicap, ongeacht de handicap van de gebruiker.

Een ander feit dat aan de kaak wordt gesteld: de meeste apps van overheidsorganen zouden gebreken vertonen waardoor de toegang tot diensten of tot software voor gesproken samenvattingen belemmerd wordt.

Beschikt u over bijkomende inlichtingen met betrekking tot die gegevens? Wat is de stand van zaken?

Antwoord ontvangen op 1 december 2023 :

Tekst nog niet beschikbaar.