Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1245

van Latifa Gahouchi (PS) d.d. 12 mei 2021

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, en de Federale Culturele Instellingen

Israëlisch-Palestijns conflict - Bezette Westelijke Jordaanoever - Humanitaire toestand - Geplande acties

Palestijnse kwestie
Palestina
Israël
oorlog
Cis-Jordaanse kwestie

Chronologie

12/5/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/6/2021)
29/6/2021Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 7-1244

Vraag nr. 7-1245 d.d. 12 mei 2021 : (Vraag gesteld in het Frans)

«De aanzienlijke stijging van geweld op de Westelijke Jordaanoever, [van begin mei 2021], in en nabij de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem moet onmiddellijk stoppen», verklaart de Europese Unie (EU).

Mijn vraag behoort tot de bevoegdheid van de Senaat vanwege het transversale karakter ervan. Voor de materies die onder hun bevoegdheid vallen zijn de Gemeenschappen immers evenzeer bevoegd voor wetenschappelijk onderzoek en buitenlands beleid.

De humanitaire toestand op de Westelijke Jordaanoever is op zijn minst zorgwekkend.

Onder de tientallen slachtoffers vandaag, zijn er immers ook negen kinderen.

Die slachtoffers zouden gevallen zijn bij aanslagen van het Israëlische leger in de Gazastrook, als tegenaanval op tientallen rakketten die zijn afgevuurd vanuit Palestijns gebied.

De situatie blijft verslechteren en er zou ook melding zijn gemaakt van een persoon die om het leven is gekomen door een schotwonde bij schermutselingen met Israëlieten in de stad Lod (centrum), waar ook auto's in brand zouden zijn gestoken.

Dat geweld viel samen met de «Jeruzalemdag», die volgens de Hebreeuwse kalender de dag is waarop het oostelijk deel van de oude stad, dat bevolkt is door Palestijnen, werd ingenomen door het Israëlische leger in 1967. Er waren bovendien al weken spanningen in Jeruzalem.

Ik zei het al in het begin van mijn vraag: de Europese Unie roept op tot kalmte. Er moeten immers te allen prijze nieuwe slachtoffers worden vermeden.

Ik deel het standpunt van de Amerikaanse minister Antony Blinken die zei: «Alle partijen moeten maatregelen nemen.»

Frankrijk van zijn kant zegt te vrezen voor een massale escalatie.

Alle politieke actoren pleiten in feite voor een onvoorwaardelijk engagement in de inspanningen voor een de-escalatie.

Beschikt u over bijkomende informatie? Wat is de stand van zaken?

Welke acties plant de regering in dit verband?

Antwoord ontvangen op 29 juni 2021 :

Tussen 10 en 21 mei 2021 heeft België binnen de Europese Unie (EU) een aantal initiatieven genomen en opgeroepen tot een groter engagement van de EU voor een staking van de vijandelijkheden.

België heeft de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid (HV/VP) Borrell voorgesteld op 18 mei 2021 een buitengewone Raad van ministers van Buitenlandse Zaken van de EU te houden.

Na het staken van de vijandelijkheden op 21 mei heeft België, met de steun van andere lidstaten, de HV/VP verzocht om tijdens de Gymnich-bijeenkomst (informele Raad van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU) op 27 mei terug te komen op de laatste ontwikkelingen.

België steunt de HV/VP Borrell in zijn streven om de EU een rol te laten spelen bij het weer op gang brengen van een vredesproces.

Het is noodzakelijk de politieke horizon te herstellen op weg naar een tweestatenoplossing.

Beide partijen dienen zich te onthouden van unilaterale acties die de vredesproces in gevaar zouden kunnen brengen.

België roept de EU ook op tot een evaluatie van onze betrekkingen met beide partijen in het conflict om hen op het pad van de dialoog te brengen, wat een conditio sine qua non voor vrede is. Deze evaluatie moet duidelijk aansporende en ontmoedigende maatregelen (incentives en disincentives) identificeren die wij voor beide partijen op tafel kunnen leggen om de hervatting van de vredesonderhandelingen te steunen.

België roept ook op om het Kwartet nieuw leven in te blazen om een diplomatiek proces opnieuw op gang te brengen.