Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1151

van Bert Anciaux (Vooruit) d.d. 31 maart 2021

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Coronacrisis - Vaccinatiecampagne - Vaccinatie van kwetsbare mensen - Organisatie - Problemen - Tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad - Taalwetgeving - Naleving - Maatregelen (Covid-19)

epidemie
vaccinatie
vaccin
Hoofdstedelijk Gewest Brussels
taalgebruik

Chronologie

31/3/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 29/4/2021)

Vraag nr. 7-1151 d.d. 31 maart 2021 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De bestrijding van de Covid-19-pandemie is een gezamenlijke strijd van alle overheden in ons land en zeker van de federale overheidsdienst Volksgezondheid en de Gemeenschappen in ons land. U vervult als federaal minister van Volksgezondheid een uitstekende en gezaghebbende rol in de coördinatie en de aanpak van deze pandemie. Daarbij is voortdurend overleg met de Gemeenschappen essentieel.

De vaccinatie tegen Covid-19 loopt overal in ons land. In de Vlaamse Gemeenschap kiest men er terecht voor om eerst de risicopatiënten te vaccineren. In het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad heeft men deze gezondheidsoperatie in handen gegeven van het Hoofdstedelijk Gewest, ook al heeft dit Gewest geen enkele bevoegdheid, noch ervaring, noch expertise op het vlak van de bevoegdheid gezondheid.

De gevolgen hiervan zijn ook duidelijk. De vaccinatie binnen het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad loopt desastreus. De uitgenodigde mensen krijgen hun uitnodiging nadat het moment van vaccinatie reeds verlopen is. Duizenden mensen worden opgeroepen die niet beantwoorden aan de oproep. Ook worden de mensen met een groot gezondheidsrisico geenszins vroeger uitgenodigd. Bovendien verloopt de vaccinatie ééntalig Franstalig. Tot slot zien we zelfs in de Brusselse woonzorgcentra een dramatisch zwakke vaccinatiegraad bij bewoners en al zeker bij personeel. De Brusselse overheden hebben duidelijk geen enkele ervaring met persoonsgebonden zorg en ze gaan hier zeer slordig in te werk. Ze heeft ook geen enkele ervaring met een preventief beleid en communiceert ook heel verwarrend en niet gericht.

1) Hoe komt het dat deze vaccinatiecampagne in Brussel zo chaotisch verloopt? Waarom geeft men deze essentiële opdracht aan een Gewest zonder enige gezondheidservaring?

2) Waarom hanteren de verschillende Gemeenschappen in dit land een andere vaccinatiestrategie? Is er niet gesproken tussen de Gemeenschappen over de wijze waarop deze campagne moet verlopen? Zijn er dan geen afspraken gemaakt over wie eerst gevaccineerd zou worden?

3) Waarom laat men de Vlaamse Gemeenschap binnen het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad haar grondwettelijke opdracht niet vervullen? Waarom kan de Vlaamse Gemeenschap de gebruikers van haar Vlaamse instellingen niet rechtstreeks vaccineren? Gebruikers van bijvoorbeeld Vlaamse lokale dienstencentra worden nauwelijks of niet opgeroepen in Brussel door de organiserende Brusselse overheid.

4) Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lapt ook de taalwetgeving aan haar laars in deze Covid-19-vaccinatiecampagne, net zoals ze dat overal doet. Kan u als bevoegd federaal minister van Volksgezondheid hierin tussenbeide komen?

5) Werden er voldoende afspraken gemaakt zodat deze chaos in Brussel spoedig achter de rug kan zijn? Kan u dit met de andere overheden bespreken en oplossingen aanreiken?