Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-11

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 19 september 2019

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, en van Asiel en Migratie

Psychologische en psychotherapeutische behandelingen - Terugbetaling - Budgettaire effecten

psychologie
geneeswijze
ziekteverzekering
geestesziekte
kosten voor gezondheidszorg
gezondheidsbeleid

Chronologie

19/9/2019Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 24/10/2019)
2/12/2019Antwoord

Vraag nr. 7-11 d.d. 19 september 2019 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Enige tijd geleden besprak de Kamer van volksvertegenwoordigers een wetsvoorstel dat het recht op gedeeltelijke terugbetaling van een consult bij een erkende psycholoog of psychotherapeut zou openen.

Ongeacht de maatschappelijke, medische en andere voordelen hiervan lijkt het belangrijk om de weerslag van dat recht op terugbetaling in te schatten. De sociale zekerheid en meer bepaald de ziekteverzekering, staat al decennialang onder zware druk. Er zijn ongetwijfeld tal van andere, nog niet erkende therapieën die voor terugbetaling in aanmerking zouden kunnen komen. Tijdens de bespreking werd al gesteld dat het voorstel om budgettaire redenen pas vanaf de volgende regeerperiode kan worden toegepast.

Daarom volgende vragen:

1) Op grond van welke simulaties en prognoses oordeelt de geachte minister dat het al dan niet haalbaar is een gedeeltelijke terugbetaling van psychologische en psychotherapeutische behandelingen bij wet toe te laten?

2) Welke andere, nog niet erkende therapieën zouden voor een gedeeltelijke terugbetaling door de ziekteverzekering in aanmerking kunnen komen? Bestaat er een soort wachtlijst? Hoe wordt eventueel de rangorde op zo een lijst bepaald?

Antwoord ontvangen op 2 december 2019 :

De wet betreffende de verzekering voor geneeskundige verzorging is eind vorig jaar aangepast waardoor de verplichte ziekteverzekering kan tegemoetkomen in de verstrekking van psychologische zorg. In dat kader heeft het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) met de twintig netwerken voor geestelijke gezondheid van volwassenen in ons land overeenkomsten afgesloten die de terugbetaling regelen van eerstelijns psychologische sessies die gerealiseerd worden door klinisch psychologen of klinisch orthopedagogen binnen het werkingsgebied van het netwerk.

1) Voor de terugbetaling van de eerstelijns psychologische sessies is een budget van 22,5 miljoen euro gereserveerd in de begroting van de ziekteverzekering. Dit is een gesloten budget, dat wil zeggen dat het niet kan overschreden worden. Het jaarlijks aantal vergoedbare sessies is immers beperkt. Het bedrag van 22,5 miljoen euro is het resultaat van onderhandelingen binnen de regering. Uiteraard volstaat dit bedrag niet om alle psychische zorgnoden te dekken. Er zijn ook bestaande vormen van gespecialiseerde psychische en psychiatrische zorgverlening die reeds gefinancierd worden door de gewestelijke of federale overheden zoals ambulante gespecialiseerde zorg in centra voor geestelijke gezondheidszorg of behandelingen bij psychiaters, thuisbegeleiding van patiënten met ernstige chronische psychiatrische aandoeningen door mobiele teams en residentiële psychiatrische zorg (in ziekenhuizen of andere instellingen).

2) De eerstelijns psychologie die sinds begin dit jaar wordt terugbetaald is in principe generalistisch (oplossingsgerichte behandeling, begeleide zelfhulp, psycho-educatie, bevorderen van de zelfredzaamheid). Er bestaat geen wachtlijst van therapieën om voor terugbetaling door de ziekteverzekering in aanmerking te komen. In het kader van de boven opgesomde bestaande vormen van gespecialiseerde psychische en psychiatrische zorgverlening die reeds gefinancierd worden, komen verschillende therapierichtingen aan bod.