Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 7-1088

van Guy D'haeseleer (Vlaams Belang) d.d. 3 maart 2021

aan de vice-eersteminister en minister van Economie en Werk

Werkloosheidsverzekering - Prestaties in het buitenland - Toelating - Controles

werkloosheidsverzekering
Belgen in het buitenland

Chronologie

3/3/2021Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 1/4/2021)
19/3/2021Antwoord

Vraag nr. 7-1088 d.d. 3 maart 2021 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Werk is een gewestelijke bevoegdheid en bijgevolg betreft deze vraag een transversale aangelegenheid.

Belgische werknemers die prestaties verrichten in het buitenland kunnen onder bepaalde voorwaarden toegelaten worden tot de werkloosheidsverzekering.

Kan de geachte minister mij een antwoord geven op de volgende vragen:

1) Hoeveel Belgische werknemers hebben in 2019 en 2020 uitkeringen aangevraagd op basis van prestaties in het buitenland, opgesplitst per jaar en per Gewest?

2) Hoeveel van hen werkten met een arbeidsovereenkomst met een buitenlandse werkgever?

3) Hoeveel onregelmatigheden werden er in 2019 en 2020 met betrekking tot deze bewijsvoering ontdekt?

4) Welke en hoeveel sancties werden er in 2019 en 2020 dienaangaande uitgesproken?

Antwoord ontvangen op 19 maart 2021 :

1) Door een verstrenging van de werkloosheidsreglementering (*) worden de prestaties in het buitenland vanaf 1 oktober 2016 enkel nog in aanmerking genomen voor de toelaatbaarheid tot het recht op werkloosheidsuitkeringen in België indien voldaan is aan twee voorwaarden:

1. de prestaties zijn gesitueerd in een land waarmee België een akkoord heeft afgesloten om, inzake werkloosheidsverzekering, rekening te houden met prestaties in dat land, wat dus het bestaan van een bilateraal of internationaal verdrag vereist;

2. tenzij het gaat om prestaties als grensarbeider, kunnen de buitenlandse prestaties slechts in rekening worden gebracht indien zij gevolgd worden door ten minste drie maanden arbeid (of een langere periode, indien dit door het betrokken verdrag zo zou zijn voorzien) onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid, sector werkloosheid.

Hierop bestaat een uitzondering voor de arbeidsprestaties onderworpen aan de regeling voorzien in de wet van 17 juli 1963 over de overzeese sociale zekerheid. Deze prestaties worden in aanmerking genomen wanneer zij verricht werden in een tewerkstelling die in België aanleiding zou geven tot onderwerping aan de sociale zekerheid, sector werkloosheid, en indien de werknemer, na de in het buitenland verrichte prestaties, arbeid heeft verricht onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid, sector werkloosheid, ongeacht de duur.

Wat betreft de gelijkgestelde dagen moet daaraan toegevoegd worden dat deze in België voor de toelaatbaarheid tot het recht op uitkeringen enkel nog in aanmerking genomen worden indien dit ook in het verdragsland waarin zij werden verkregen het geval is. In de regel zal dit echter niet zo zijn.

(*) Koninklijk besluit van 11 september 2016 tot wijziging van artikel 37, § 2, van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering, Belgisch Staatsblad van 20 september 2016.

U vindt de gevraagde gegevens in tabel 1 in de bijlage.

2) Tenzij het gaat om een verdragsland waar ook andere prestaties dan arbeid als loontrekkende rechtopenend kunnen zijn op werkloosheidsuitkeringen, wat zoals hoger gezegd uitzonderlijk is, moet worden aangenomen dat de toelating gebeurde op basis van een arbeidsovereenkomst met een buitenlandse werkgever. Hierover kan geen detail worden gegeven, aangezien bijvoorbeeld op de Europese formulieren enkel sprake is van in aanmerking te nemen «tijdvakken van verzekering», zonder dat deze nader worden gespecifieerd.

3) & 4) De Rijksdienst voor arbeidsvoorziening (RVA) beschikt niet over deze gegevens. Dit type inbreuk wordt niet apart in de databank geëncodeerd.

BIJLAGE

Tabel 1


2019

2020

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

145

115

Vlaams Gewest

822

528

Waals Gewest

422

247

Land

1 389

890