Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-821

van Lode Vereeck (Open Vld) d.d. 4 februari 2016

aan de vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Buitenlandse Handel

Excess profit rulings - Procedure - Cijfers - Vernietiging door de Europese Commissie - Mogelijk aansprakelijkheid van de Belgische overheid - Mogelijke schadeclaims tegen de Belgische Staat - Positie van België

multinationale onderneming
vennootschapsbelasting
dochteronderneming
belastingontheffing
fiscale stimulans
winstbelasting
overheidssteun
schending van het EU-recht
ruling

Chronologie

4/2/2016Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 10/3/2016)
11/3/2016Rappel
23/5/2016Rappel
16/11/2016Rappel
10/1/2019Rappel
23/5/2019Einde zittingsperiode

Vraag nr. 6-821 d.d. 4 februari 2016 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Belgische fiscale gunstmaatregel " overwinstrulings " of " excess profit rulings " wordt reeds tien jaar intensief gepromoot door de federale overheidsdienst (FOD) Financiën met als doel internationale spelers te overhalen om een filiaal in België te openen. Dankzij dit fiscaal regime zijn de multinationals geen belastingen verschuldigd op de winsten die zij realiseren dankzij de (knowhow, managementvaardigheden, scherpere gezamenlijke aankoopprijzen of internationale uitstraling van de) groep.

Ondanks het feit dat bij de lancering de maatregel van de " excess profit rulings " geopperd werd dat het regime volledig wettelijk was, werd deze recent door de Europese Commissie (EC) vernietigd. De EC oordeelde dat er sprake is van verboden staatssteun. Deze uitspraak leidt tot een factuur van zo'n 700 miljoen euro, voor rekening van een vijfendertig-tal multinationals.

Op 22 januari 2016 berichtte De Tijd dat federaal minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, overweegt om tegen de beslissing van de EC in beroep in te gaan. In de federale regering zou tegelijkertijd de vrees leven " dat de bedrijven schadeclaims zullen indienen tegen de Belgische Staat ". De garantie dat de rulings volledig veilig waren, wordt door de uitspraak van de EC immers opgeheven. Volgens De Tijd volgt federaal minister Peeters een andere koers dan minister Van Overtveldt, door " de bal in het kamp van de multinationals te leggen ". Hij wil vermijden dat de multinationals - indien ze door de EC tot de terugbetaling van de staatssteun worden gedwongen - de Belgische overheid hiervoor aansprakelijk stellen.

De internationale bedrijfsgroepen die door de uitspraak van de EC worden gevat, kunnen met hun Belgisch filiaal gehuisvest zijn in het Vlaams, Waals of Brussel Hoofdstedelijk Gewest. Indien de multinationals tot een terugbetaling worden gedwongen, kan dit gevolgen hebben voor het sociaaleconomische weefsel van de desbetreffende Gewesten. Daarenboven doorkruist deze maatregel de effectiviteit van het fiscaal en economisch overheidsinstrumentarium van de deelstaten. Dit gegeven motiveert het transversale karakter van onderhavige vraagstelling.

Verwijzend naar het schrijven van de geachte minister aan het Instituut voor bedrijfsrevisoren, ontvang ik graag het antwoord op volgende vragen :

1) Acht hij het opportuun om tegen de uitspraak van de Europese Commissie in beroep te gaan ? Zo ja, waarom ? Zo nee, waarom niet ?

2) Op hoeveel multinationals is de uitspraak van de Europese Commissie van toepassing ?

3) Klopt het dat de multinationals de rulings in hun jaarrekening hadden moeten opnemen ? Zo ja, waarop is deze uitspraak gebaseerd en wat zijn de fiscale en juridische gevolgen indien dit niet is gebeurd ?

4) Hoeveel van de betreffende multinationals hebben de rulings opgenomen in hun jaarrekening ?

a) Hoe zijn zij hierbij concreet te werk gaan ?

b) Werden zij door hun bedrijfsrevisoren erop gewezen dat dit moest gebeuren ?

5) Hoeveel van de betroffen multinationals hebben de aandeelhouders op de hoogte gesteld van het feit dat het fiscaal gunstregime van de overwinstruling werd toegepast ?

6) Zijn er inmiddels al multinationals die een schadeclaim tegen de Federale overheid hebben ingediend ?

a) Zo ja, over welk totaalbedrag gaat het ?

b) Hoe zal de federale regering hierop reageren ?