Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-638

van François Desquesnes (cdH) d.d. 5 mei 2015

aan de minister van Justitie

Gerechtspersoneel - Audit van het Rekenhof - Vaststellingen - Maatregelen - Vacante betrekkingen - Aantal - Begroting

griffies en parketten
rechterlijk beroep
tekort aan arbeidskrachten
audit
Rekenhof (België)
financiële audit

Chronologie

5/5/2015Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 4/6/2015)
14/7/2015Antwoord

Vraag nr. 6-638 d.d. 5 mei 2015 : (Vraag gesteld in het Frans)

Met de zesde staatshervorming werden nog meer bevoegdheden overgedragen aan de Gewesten en Gemeenschappen. De decreetgevers van die deelgebieden hebben daar al in vele domeinen gebruik van gemaakt, omdat het om een onmisbaar element gaat voor het voeren van een geloofwaardig beleid.

Met betrekking tot die bevoegdheden stellen rechtsonderhorigen ook rechtsvorderingen in om hun rechten ten laten gelden.

De recente audit van het gerechtspersoneel van het Rekenhof van 8 april 2015 bevat een strenge veroordeling van het personeelsgebrek dat de werking van de rechtbanken dreigt lam te leggen (https://www.ccrek.be/NL/2015_12_HRGerechtspersoneel.pdf).

Volgens het verslag wordt “Het gerechtspersoneel (...) toegewezen op basis van wettelijk of reglementair vastgelegde personeelskaders. Die zijn evenwel niet het resultaat van een objectieve analyse van de personeelsbehoeften per hof of rechtbank. […] Wegens besparingsmaatregelen zijn de personeelskaders van de rechtbanken van eerste aanleg niet meer volledig bezet. Bovendien verloopt doorgaans een vrij lange periode tussen het openvallen van een betrekking en de effectieve invulling ervan.”(p. 1).

Het Rekenhof besluit dat het personeelskader bij de rechtbanken van eerste aanleg niet volledig bezet is, waardoor hun personeelsaantal niet volstaat voor de huidige personeelsbehoeften. Het schommelt momenteel tussen 80% en 90% voltijds equivalenten, zonder rekening te houden met personeelsleden die langdurig afwezig zijn. Zo is bij de rechtbank van Luik de bezetting van het griffiepersoneel lager dan 80%.

In veel gevallen zou het huidige personeel bovendien ook nog een bijkomende opleiding moeten krijgen.

Justitie moet een zorgwekkende achterstand wegwerken, maar de rechtszittingen kunnen niet doorgaan wegens het personeelsgebrek in de griffies.

De minister heeft zich aangesloten bij de bevindingen van het Rekenhof en erkende dat wegens de besparingsmaatregelen er een onderbezetting is van het personeelskader en een gebrek aan aangepaste opleiding.

De minister weet dat zijn hervormingen pas na enige tijd een duurzaam effect zullen hebben op de nagestreefde werklastvermindering.

1) Hoe zal de minister ervoor zorgen dat de rechtbanken efficiënt verder kunnen werken zonder nog meer achterstand op te stapelen, gelet op deze vaststelling door het Rekenhof?

2) Hoeveel plaatsen zullen vacant worden verklaard tegen het einde van het gerechtelijk jaar, zowel bij de zetel als bij het parket, en per gerechtelijk arrondissement?

3) Welke begrotingsmiddelen kunnen ingezet worden om te voldoen aan de wil van de minister om uitzonderingen te maken, zodat de continuïteit en de goede werking van justitie verzekerd kunnen worden?

Antwoord ontvangen op 14 juli 2015 :

Er loopt een mutatieprocedure voor het gerechtspersoneel, waarvan de resultaten nog moeten onderzocht worden.

Met de publicatie van de omzendbrieven 644 en 654 van 12 mei 2015 betreffende de federale monitoring is elke structurele, dus lange termijn-HR-beslissing voor de rechterlijke orde onderhevig aan de verificatie van beschikbaarheid van budget in het lopende budgetjaar en het volgende budgetjaar.

In functie van de resultaten van de mutatieprocedure zal het aantal vacatures dat binnenkort zal worden gepubliceerd, worden bepaald.