Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-400

van Lode Vereeck (Open Vld) d.d. 20 januari 2015

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

e-Health-platform - Ontwikkeling - Actieplan e-Gezondheidszorg - Gebruik van e-Health door de deelstaten - Samenwerkingsakkoorden - Stand van zaken

eHealth-platform
elektronische overheid
samenwerkingsakkoord (Belgisch institutioneel kader)

Chronologie

20/1/2015Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 19/2/2015)
19/2/2015Antwoord

Vraag nr. 6-400 d.d. 20 januari 2015 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het federale regeerakkoord 2014-2019 stelt dat in het kader van e-Health een gecentraliseerd gezondheidszorginformatiesysteem wordt uitgebouwd dat de hiaten in het kennislandschap moet opvullen, alsook de registratie en het beheer van gegevens dient te coördineren, teneinde de communicatie tussen zorgverleners, verzekeringsinstellingen en overheid onderling te bevorderen en transparante informatie aan te bieden aan de patiënt. De principes die hieromtrent werden opgenomen in het Actieplan e-Gezondheidszorg 2013-2018, maken het voorwerp uit van een protocolakkoord dat op 29 april 2013 werd afgesloten binnen de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid. Dit akkoord, aldus het federale regeerakkoord, zal omgezet worden in een samenwerkingsakkoord, zoals bepaald in het institutioneel akkoord, en uitgevoerd binnen de voorziene timing.

Het federale regeerakkoord stelt bovendien : " Met de Gemeenschappen worden de nodige protocollen en samenwerkingsakkoorden gesloten met het oog op een gestroomlijnde ontwikkeling van de gegevensregistratie en -uitwisseling. "

Wat betreft het e-Health-platform zou ook aan de Gemeenschappen de Gewesten, binnen de doelstellingen van het platform, de mogelijkheid worden gegeven om opdrachten aan het e-Health-platform toe te vertrouwen, zo staat te lezen in het Actieplan e-Gezondheidszorg 2013-2018. Dit gegeven toont het transversale karakter van onderhavige vraagstelling aan.

Ik heb volgende vragen voor de minister :

1) Heeft er reeds overleg plaatsgevonden tussen de federale- en de deelstaatregeringen met betrekking tot het afsluiten van een samenwerkingsakkoord, in navolging en omzetting van het protocolakkoord dat op 29 april 2013 werd afgesloten binnen de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid ?

a) Zo ja, hoe vaak en wanneer vond dit overleg plaats ? Wat is de stand van zaken in de opmaak van het samenwerkingsakkoord ? Kan de minister de voorziene timing voor uitvoering van het akkoord meedelen ?

b) Zo nee, waarom niet en wanneer staat het eerste overleg gepland ?

2) Welke stappen werden er reeds gedaan inzake een effectief gebruik van de diensten van het e-Health-platform ?

3) Werden de mogelijkheden al uitgeklaard voor wat het gebruik van het e-Health-platform door de Gemeenschappen en de Gewesten betreft ? Met andere woorden, welke opdrachten kunnen zij aan het e-Health-platform toevertrouwen ?

Antwoord ontvangen op 19 februari 2015 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

1) & 3) In antwoord op zijn voormelde vraag heb ik de eer mijnheer de senator mee te delen dat ondanks het feit dat er nog geen formeel overleg tussen de federale en deelstaatregeringen heeft plaatsgevonden of werd gepland met betrekking tot het afsluiten van een samenwerkingsakkoord, er conform de bestaande akkoorden en regelgeving reeds een intensieve samenwerking bestaat tussen het eHealth-platform en de diensten van de Gemeenschappen en de Gewesten.

In uitvoering van het protocolakkoord van 29 april 2013 zetelen vertegenwoordigers van de Gemeenschappen en de Gewesten met raadgevende stem in het beheerscomité van het eHealth-platform. Vertegenwoordigers van de Gemeenschappen en de Gewesten nemen eveneens deel aan de vergaderingen van het Overlegcomité met de gebruikers van het eHealth-platform en aan de vergaderingen van de verschillende werkgroepen.

Verschillende diensten van de Gemeenschappen en de Gewesten maken als actoren in de gezondheidszorg momenteel reeds gebruik van één of meerdere basisdiensten van het eHealth-platform in het kader van de door hen ontwikkelde toepassingen (zoals Vitalink, BINC, Domino, e-Loket Zorg en Gezondheid, Heracles, Insisto, Moduledatabank, Vesta). Ter herinnering, de basisdiensten van het eHealth-platform zijn het beheer van loggings, de beveiligde elektronische brievenbus (eHealth-box), de dienst codering, anonimisering en trusted third party, de coördinatie van elektronische deelprocessen, eHealth-certificaten, elektronische datering (timestamping), geïntegreerd gebruikers- en toegangsbeheer, de portaalsite, de raadpleging van het Rijksregister en de Kruispuntbankregisters, het systeem voor end-to-end vercijfering en tot slot het verwijzingsrepertorium.

Een beschrijving van de basisdiensten van het eHealth-platform en van voormelde toepassingen kan worden geraadpleegd op het portaal van het eHealth-platform (www.ehealth.fgov.be).

Tot slot kan worden vermeld dat de Vlaamse Gemeenschap via het uitwisselingsnetwerk Vitalink een actieve rol speelt in het kader van de uitwisseling van gezondheidsgegevens tussen de verschillende uitwisselingsnetwerken die verbonden zijn aan het verwijzingsrepertorium van het eHealth-platform (meer bepaald de hubs, de Réseau santé wallon, Intermed, Vitalink en het Gedeeld Farmaceutisch Dossier).

2) De diensten van het eHealth-platform worden reeds talrijk gebruikt. Er zijn momenteel tweeënzeventig toepassingen die gebruik maken van de basisdiensten van het eHealth-platform. Bovendien zijn er nog talrijke toepassingen in ontwikkeling.

Een beschrijving van alle toepassingen kan worden teruggevonden op het portaal van het eHealth-platform : www.ehealth.fgov.be.