Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-272

van Ann Brusseel (Open Vld) d.d. 4 december 2014

aan de staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, en Wetenschapsbeleid, belast met Grote Steden, toegevoegd aan de Minister van Financiën

Hongarije - Verkrachtingen - Voorlichtingsfilm - Seksisme - Schending van vrouwenrechten

Hongarije
seksueel geweld
bewustmaking van de burgers
positie van de vrouw
rechten van de vrouw

Chronologie

4/12/2014Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2015)
19/5/2015Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-271

Vraag nr. 6-272 d.d. 4 december 2014 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag betreft gelijke kansen en is dus conform artikel 79 van het Reglement een bevoegdheid van de Senaat. Het betreft tevens een transversale aangelegenheid - gemeenschappen.

In een preventiecampagne tegen verkrachting suggereert de Hongaarse politie dat wulpse jonge meisjes zelf om problemen vragen. In een video wordt een meisje gevolgd tijdens een avondje uit. Sterke drank, make-up, geflirt en sexy kleding komen volop in beeld. De film eindigt met een shot van het verkrachte meisje. Het meisje ligt tegen een hek in een verlaten straat. Haar kleding is gescheurd, de rode lippenstift uitgesmeerd over haar gezicht. Ze is verkracht na het avondje stappen. "Je kunt er zelf iets aan doen, je kunt er zelf iets tégen doen", verschijnt als slogan in beeld.

Het filmpje zorgt voor opschudding. Vrouwenorganisaties zijn verbolgen omdat de verantwoordelijkheid voor verkrachting bij vrouwen wordt gelegd. Het filmpje staat niet op zichzelf. Een Hongaarse politieafdeling gaf op de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, op 25 november, een persverklaring waarin ze jonge vrouwen waarschuwt en hen afraadt te flirten.

1) Deelt de minister de scherpe veroordeling van de voorlichtingsfilm en eerdere uitlatingen van de Hongaarse politie door vrouwen-en mensenrechtenorganisaties in Hongarije?

2) Hoe gaat hij zich ervoor inzetten opdat Hongarije in de Europese Unie over de situatie van de vrouwenrechten in dat land aangesproken wordt? Is hij bereid dit onderwerp ter sprake te brengen op de eerstvolgende raad Algemene Zaken? Is hij bereid dit onderwerp aan te kaarten bij de betrokken Eurocommissarissen en/of in bilateraal overleg? Wanneer? Kan hij dat inhoudelijk toelichten? ?

3) Wat is zijn oordeel over de vrouwenrechten in Hongarije? Kan hij aangeven op welke wijze vrouwenrechten in Hongarije momenteel wettelijk gewaarborgd zijn? Hoe verhouden deze rechten zich tot de situatie in de praktijk? Wat zegt dit over de rechtsstaat in dat land?

4) Wat is zijn oordeel over de bescherming van vrouwenrechten in de Europese Unie? Deelt hij de mening dat een waardengemeenschap zoals de Europese Unie een voorvechter moet zijn van het respect voor vrouwenrechten en andere fundamentele rechten en vrijheden? Kan hij aangeven hoe hij dit engagement concreet invult? In hoeverre worden vrouwenrechten en andere fundamentele rechten momenteel in de regelgeving van de EU-landen gerespecteerd? Hoe is de situatie in de praktijk?

Antwoord ontvangen op 19 mei 2015 :

Vanzelfsprekend veroordeel ik dit type boodschap. Geen enkele verkrachte persoon kan ooit verdacht worden verantwoordelijk te zijn voor de verkrachting.

Ik heb mijn diensten hierover geïnformeerd. Zij zullen in voorkomend geval het probleem met deze campagne aan de kaak stellen in de vergaderingen van de Europese Unie die zij bijwonen.

Net als elke Europese Lidstaat moet Hongarije het Europees recht naleven, met inbegrip van de wetgeving aangaande de gelijkheid van vrouwen en mannen. De Europese Commissie moet zich verzekeren van de uitvoering van de richtlijnen in kwestie in het geheel van de Lidstaten.

Ik meen dat de Europese Unie (EU) een van de regio’s van de wereld is waar de grondrechten van vrouwen het beste beschermd en gewaarborgd worden door middel van sterke teksten (op het niveau van de EU : het EU-Verdrag, richtlijnen inzake gelijkheid, Handvest van de grondrechten, maar bijvoorbeeld ook op het niveau van de Raad van Europa). Er blijven echter nog steeds belangrijke verschillen bestaan tussen de Lidstaten. Het is dus goed dat de Europese Commissie nauw toezicht houdt op de opvolging en uitvoering van de verschillende richtlijnen, verordeningen en verdragen. Net als België verdedigt de Europese Unie trouwens in internationale fora, zoals de Commissie voor de status van de vrouw (van de Verenigde Naties – VN), het feit dat de rechten van vrouwen onvervreemdbare universele rechten zijn, dat het geweld tegen vrouwen en meisjes een ernstige schending van de mensenrechten is en een bijzonder ernstige vorm van discriminatie op grond van gender en dat de seksuele en reproductieve rechten integraal deel uitmaken van deze mensenrechten.