Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-2011

van Lionel Bajart (Open Vld) d.d. 7 november 2018

aan de vice-eersteminister en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met de Regie der gebouwen

Brussels parket - 1 700 onbehandelde misdrijven - Personeelstekort

openbaar ministerie
Hoofdstedelijk Gewest Brussels
tekort aan arbeidskrachten
straffeloosheid

Chronologie

7/11/2018Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 6/12/2018)
9/12/2018Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-2010
Heringediend als : schriftelijke vraag 6-2047

Vraag nr. 6-2011 d.d. 7 november 2018 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Door personeelstekort bij het openbaar ministerie zouden maar liefst 1700 misdrijfdossiers niet worden behandeld gedurende een periode van twee maanden, zo valt te lezen in De Tijd en L'Echo. Het gaat om misdrijven zonder geweld, zoals winkeldiefstal, bedreigingen, intimidatie en het lastigvallen van vrouwen. Als Vlaams Parlementslid heb ik me de laatste jaren ingezet in de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag en dat laatste zie ik dus als een teleurstelling, maar het niet behandelen van de andere misdrijven is uiteraard ook geen goede zaak.

De reden is de onderbezetting van het openbaar ministerie. Door lichte misdrijven te negeren komt mankracht vrij om zwaardere misdrijven te onderzoeken en te vervolgen. Brussel worstelt al langer met een bijzonder grote gerechtelijke achterstand. In 2010 werd de helft van de dossiers bij het Brussels parket geseponeerd. In 2015 was dat aantal wel gedaald tot een kwart.

Wat betreft het transversaal karakter van de vraag: de verschillende regeringen en schakels in de veiligheidsketen zijn het eens over de fenomenen die de komende vier jaar prioritair moeten worden aangepakt. Die worden bepaald in de kadernota Integrale Veiligheid en het Nationaal Veiligheidsplan voor de periode 2016 2019 en werden besproken tijdens een interministeriële conferentie, waarop ook de politionele en justitiële spelers aanwezig waren. Het betreft een transversale gewestaangelegenheid waarbij de rol van de Gewesten vooral het preventieve luik en het onderwijs betreft.

Ik had dan ook volgende vragen voor de geachte minister:

1) Kan u in detail toelichten om hoeveel niet behandelde zaken het precies zou gaan dit jaar, alsook een overzicht geven van de periode 2015 2018 inzake de niet behandelde misdrijven?

2) Kan u de cijfers omtrent niet behandelde zaken voor de periode 2015 2018 opsplitsen per soort misdrijf?

3) In welke mate is de situatie omtrent niet behandelde zaken in Brussel erger dan in de rest van het land? Kan u cijfers en vergelijkingsmateriaal geven?

4) Zijn er recent bepaalde richtlijnen uitgevaardigd door het parket wat betreft het al of niet vervolgen van bepaalde misdrijven? Zo ja, kan u deze vrijgeven en aangeven hoe deze tot stand kwamen?

5) Werd u op voorhand geïnformeerd over het systematisch niet behandelen van het parket van bepaalde misdrijven en heeft u hier inspraak in gehad? Kan u dit uitvoerig toelichten?

6) Kan u aangeven hoe u deze problemen structureel gaat aanpakken en dan meer specifiek wat betreft de aangekaarte personeelstekorten en kan u dit gedetailleerd toelichten in termen van aantallen en timing?