Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1832

van Lode Vereeck (Open Vld) d.d. 11 april 2018

aan de vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Buitenlandse Handel

Bijen in nood - Impact op de economie

milieukosten
bijenteelt
dierenziekte
achteruitgang van het milieu
dierenbescherming
economisch gevolg

Chronologie

11/4/2018Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/5/2018)
15/5/2018Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1831
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1833

Vraag nr. 6-1832 d.d. 11 april 2018 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het gaat niet goed met onze belangrijkste bondgenoten in de voedselproductie: de bijen. Honingbijen verdwijnen uit hun kasten en studies tonen aan dat wilde soorten het zo mogelijk nog slechter doen.

Naar schatting 84% van de land- en tuinbouwgewassen in Europa zijn voor hun bestuiving afhankelijk van insecten. Dat het niet goed gaat met de bijen is bijgevolg niet alleen slecht nieuws voor de biodiversiteit en het milieu, het heeft eveneens economische gevolgen. In Frankrijk wordt het jaarlijks economisch verlies ten gevolge van de penibele toestand van de bijenpopulatie op 2 miljard euro geschat.

Het thema van de biodiversiteit overtreft de administratieve grenzen in ons land. De raakpunten tussen het federale beleidsdomein 'Volksgezondheid' en het gewestelijk bevoegdheidsdomein 'Leefmilieu' tonen het transversale karakter van onderhavige vraagstelling aan.

Ik heb volgende vragen voor de minister:

1. Heeft de minister enig idee hoeveel het economisch verlies - uitgedrukt in euro en/of in percentage van het bruto binnenlands product - in België jaarlijks bedraagt?

a. Zo ja, welke maatregelen moeten dit verlies terugdringen? In welke mate wordt er op dit vlak samengewerkt met de Gewesten en/of Europa?

b. Zo nee, zal de minister dit economisch verlies in kaart laten brengen?

2. In de winter 2016-2017 bedroeg de bijensterfte gemiddeld 25% in Wallonië en 21% in Vlaanderen. De natuurlijke sterfte van de kolonies bedraagt doorgaans echter minder dan 10%.

Heeft de minister zicht op de omvang van de bijensterfte tijdens de afgelopen winter 2017-2018 in Wallonië, respectievelijk Vlaanderen?

3. Het federaal Bijenplan 2017-2019 heeft als doel imkers te helpen bij een efficiënte bestrijding van de varroamijt, alsook de oorzaak van het probleem beter te begrijpen, de risico's beter te beheersen en alle betrokken spelers te mobiliseren.

a. In welke mate kan er gesteld worden dat de aantasting van de (honing)bijenkolonies door de varroase momenteel onder controle of teruggedrongen is?

b. In het kader van het federaal Bijenplan maakte de minister voor 2017 en 2018 een budget vrij van 100.000 euro voor de financiering van de diergeneeskundige begeleiding van imkers. Hoeveel van deze middelen werden reeds besteed? Graag een overzicht van de begunstigden van deze middelen en de acties die hiermee gefinancierd werden.

c. Hoe evalueert de minister de acties van het federaal bijenplan 2017-2019 tot op heden?

d. Is er een officiële evaluatie van de effectiviteit van het federaal bijenplan gepland? Zo ja, wanneer zal deze plaatsvinden en volgens welke methodologie zal hierbij te werk worden gegaan?

Zo nee, waarom niet?

Antwoord ontvangen op 15 mei 2018 :

Voor het antwoord op voormelde parlementaire vraag verwijs ik U naar de minister van Middenstand, Zelfstandigen, Kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's), Landbouw en Maatschappelijke Integratie die een gecoördineerd antwoord zal verstrekken.