Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1825

van Lode Vereeck (Open Vld) d.d. 9 april 2018

aan de minister van Justitie

Nederlandstalige rechtbank van koophandel - Werkingsverslag 2017 - Ziekteverzuim - Eenheidsrechtbank - Proefproject

commerciële rechtspraak
Hoofdstedelijk Gewest Brussels
ziekteverlof
magistraat
rechtsstelsel
judiciële hervorming

Chronologie

9/4/2018Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 14/5/2018)
10/1/2019Rappel
23/5/2019Einde zittingsperiode

Vraag nr. 6-1825 d.d. 9 april 2018 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent werd het « werkingsverslag 2017 » van de Nederlandstalige rechtbank van koophandel van Brussel gepubliceerd. Dit verslag geeft een overzicht van onder meer de organisatie, de personele en logistieke middelen, alsook van de statistieken betreffende inkomende en uitgaande dossiers en zogenaamde hangende zaken.

Wat opvalt in het werkingsverslag, is het hoog aantal van 629 afwezigheidsdagen wegens ziekte bij de magistraten. Advocaat Anthony Godfroid rekende in zijn bijdrage op knack.be uit dat dit aantal ziektedagen overeenkomt met ongeveer drie voltijdse equivalenten.

De werking van de Nederlandstalige rechtbank van koophandel van Brussel valt weliswaar onder de bevoegdheid van Justitie, maar de gevolgen van haar werking zijn ook op het grondgebied van de gefedereerde entiteiten voelbaar. Dit motiveert het transversale karakter van onderhavige vraagstelling.

Ik heb volgende vragen voor de minister:

1) Aan de Nederlandstalige rechtbank van koophandel worden, gezien haar ligging, regelmatig zaken met een internationaal karakter voorgelegd.

a) Wat is/zijn volgens de minister de achterliggende reden/en van het hoge aantal ziektedagen bij de magistraten bij de rechtbank van koophandel in Brussel?

b) Ziet de minister in dit ziekteverzuim een mogelijke bedreiging voor de werking van de rechtbank? Zo neen, waarom niet?

c) Acht de minister het opportuun om maatregelen ter zake te nemen gelet op het acute probleem wegens de lage werkelijke bezetting van de rechtbank?

2) In het federaal regeerakkoord alsook in de commissie voor de Justitie (op 7 januari 2015) werd door de minister een "proefproject rond een eenheidsrechtbank" aangekondigd. Dit proefproject zou onder meer in Eupen worden uitgerold, waarna wordt nagegaan welke besparingen er zo gerealiseerd kunnen worden en hoe dit de werklast beïnvloedt.

a) Graag krijg ik van de minister een stand van zaken betreffende het proefproject rond de eenheidsrechtbank in Eupen.

b) Werd intussen elders ook reeds een proefproject gelanceerd? Graag kreeg ik een overzicht met plaats, begin- en einddatum van het project.

c) Wanneer en op welke manier zal het proefproject in Eupen (of elders) geëvalueerd worden? Zijn er desgevallend al resultaten beschikbaar?