Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1369

van Jean-Paul Wahl (MR) d.d. 14 april 2017

aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Geestelijke gezondheid - Nieuw beleid voor kinderen en jongeren « 2015-2020 » - Autisme

geestelijke gezondheid
kind
jongere
ziekte van het zenuwstelsel
geestesziekte

Chronologie

14/4/2017Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/5/2017)
20/6/2017Rappel
10/7/2017Antwoord

Vraag nr. 6-1369 d.d. 14 april 2017 : (Vraag gesteld in het Frans)

Op 2 april was het “Wereld Autisme Dag 2017”. Het Nationaal Plan voor een nieuw geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren 2015-2020 werd gezamenlijk uitgewerkt met de deelstaten. Het is natuurlijk ruimer dan autisme. Het plan is gebaseerd op de vier strategische doelstellingen van het “Mental Health Action Plan 2013-2020”: 1. Versterken van leadership en beleid inzake geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren op alle niveaus; 2. Versterken van een globale, geďntegreerde en zorgnoodgestuurde geestelijke gezondheids- en welzijnszorg voor kinderen en jongeren vanuit een samenlevingsgericht kader; 3. Implementeren van strategieën voor promotie van geestelijke gezondheid en preventie van geestelijkegezondheidsproblemen; 4. Versterken van zorginformatie-, registratie- en communicatiesystemen en onderzoek m.b.t. geestelijke gezondheid. De toepassing van dit nationaal plan vereist een maximale samenwerking en harmonisering tussen de federale overheid en de gemeenschappen en de gewesten.

Kunt u ons informatie verschaffen over de acties en het beleid in het kader van dit plan?

Welke specifieke acties werden opgezet voor kinderen en jongeren met autisme?

Het plan kon worden uitgewerkt dankzij de samenwerking tussen de federale overheid en de deelstaten; hoe zal deze samenwerking worden voortgezet voor de uitvoering van het plan?

Antwoord ontvangen op 10 juli 2017 :

De opvolging van de realisatie van de strategische en operationele doelstellingen, en de implementatie van de verschillende acties uit het nieuw geestelijk gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren 2015-2020 wordt uitgewerkt door het Comité hervorming ggz-aanbod voor kinderen en jongeren. Hier zetelen afgevaardigden van de bevoegde ministers en administraties van de federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten, evenals afgevaardigden uit de Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen (FRZV). De bedoeling bestaat erin de opvolging van de implementatie van het nationaal plan grondig en systematisch uit te werken. Dit betekent concreet dat voor elke actie een aantal indicatoren moeten worden geselecteerd en dat de nodige informatie vanuit de verschillende administraties moet worden aangeleverd zodat aan elke indicator een score kan worden toegekend. Het geheel van deze scores geeft de stand van zaken van de realisatie van elke afzonderlijke actie weer, en bijgevolg van de operationele en strategische doelstellingen. De aanzet van deze werkzaamheden werd goedgekeurd door de Interministeriële Conferentie (IMC) Volksgezondheid op 24 oktober 2016. De verdere selectie van indicatoren evenals de aanlevering van de nodige informatie is momenteel lopende. Bovendien zal het Comité een aantal gezondheidsdoelstellingen (bv. het aantal kinderen en jongeren met psychische problemen neemt af) en gezondheidszorgdoelstellingen (bijvoorbeeld er wordt meer thuiszorg aangeboden) formuleren teneinde zicht te krijgen op de effecten van de implementatie van het nationaal plan.

Ik wil hierbij benadrukken dat de opmaak van een stand van zaken van de implementatie van het nieuw beleid evenals het analyseren van de effecten van die implementatie niet louter een federaal initiatief is maar een gezamenlijk streven van de federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten. Bovendien richt het nieuw geestelijk gezondheidsbeleid zich in eerste instantie op alle kinderen en jongeren met psychische of psychiatrische problemen binnen de actieradius van elk netwerk. Dit sluit niet uit dat de netwerken aandacht zouden kunnen besteden aan specifieke subdoelgroepen binnen hun werkingsgebied.