Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1285

van Jean-Paul Wahl (MR) d.d. 21 februari 2017

aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie

Zelfstandige werknemers - Detachering - Cijfers - Fraude en sociale dumping - Strijd - Samenwerking met de deelstaten

zelfstandig beroep
mobiliteit van arbeidskrachten
dumping
officiële statistiek
gedetacheerd werknemer

Chronologie

21/2/2017Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 23/3/2017)
17/3/2017Antwoord

Vraag nr. 6-1285 d.d. 21 februari 2017 : (Vraag gesteld in het Frans)

In het kader van de de richtlijn 96/71/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 1996 betreffende de terbeschikkingstelling van werknemers met het oog op het verrichten van diensten, omgezet in Belgische wetgeving door de wet van 5 maart 2002 betreffende de werkomstandigheden, de verloning en het werk ingeval van terbeschikkingstelling van werknemers in België en de naleving ervan, kunnen sommige werknemers door hun werkgever “ter beschikking” worden gesteld in andere landen dan het land waar de maatschappelijke zetel van de onderneming gevestigd is. We spreken dan van een detachering. De Europese richtlijn die in 1996 in werking trad, wordt momenteel trouwens herzien omdat deze praktijk meer en meer wordt toegepast, met negatieve effecten als gevolg. De wijzigingen van de richtlijn hebben betrekking op de verloning van de gedetacheerde werknemers (principe van een gelijke verloning voor hetzelfde werk op dezelfde plaats), de beperking van de maximale duur van de terbeschikkingstelling (vierentwintig maanden) en de gelijke behandeling van de interimwerknemers in eenzelfde Staat.  

1) Kunt u ons het aantal zelfstandige Belgische werknemers meedelen dat in het buitenland ter beschikking wordt gesteld?

2) Kunt u het aantal zelfstandige Europese werknemers meedelen dat naar ons land wordt gedetacheerd?

3) Waarin bestaat de samenwerking met de deelstaten om het fenomeen van de detachering van zelfstandige werknemers zo goed mogelijk te beheren en fraude en sociale dumping te voorkomen?

Antwoord ontvangen op 17 maart 2017 :

In antwoord op uw vragen heb ik de eer u de volgende informatie mee te delen betreffende het stelsel van de zelfstandigen.

1.      In 2016 waren er 3203 zelfstandigen door België gedetacheerd.

2.      Voor dat jaar 2016 waren 8235 buitenlandse zelfstandigen in België gedetacheerd.

  1. Hoewel er geen bevoegdheid van de deelentiteiten inzake detachering in het bijzonder is, houdt de strijd tegen de sociale dumping in zijn geheel een synergie in tussen de verschillende betrokken inspectiediensten en, desgevallend, de diensten van de gewesten in het kader van gemeenschappelijke acties die op het niveau van de arrondissementscellen worden georganiseerd.