Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1247

van Ann Brusseel (Open Vld) d.d. 16 januari 2017

aan de vice-eersteminister en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met de Regie der gebouwen

Grooming - Lokprofiel - Nederlandse wet - Virtuele lokprofiel « Sweetie » - Opsporingsmethode

gerechtelijk onderzoek
onderzoeksmethode
kinderpornografie
Nederland
opvolging informatieverslag
gerechtelijke vervolging
internet
virtuele gemeenschap
sociale media

Chronologie

16/1/2017Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 16/2/2017)
23/2/2017Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1248

Vraag nr. 6-1247 d.d. 16 januari 2017 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik verwijs naar het recente wetsvoorstel van de Nederlandse staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) over de versterking van de opsporing en vervolging van computercriminaliteit, die door de Tweede Kamer aangenomen werd en wet is geworden.

De wet omvat specifieke bepalingen om grooming van minderjarigen daadwerkelijk aan te pakken.

De wet bepaalt in meer bescherming voor minderjarigen. Het wordt mogelijk lokpubers in te zetten om de opsporing en vervolging van « groomers », die via Internet minderjarigen benaderen voor seksuele doeleinden, te vergemakkelijken. Tot nu toe kon de Nederlandse politie weliswaar lokpubers (volwassen politierechercheurs die zich voordoen als minderjarigen) inzetten, maar de ingezamelde informatie had geen waarde, omdat er geen sprake was van een strafbaar feit. Het ging immers niet om echte minderjarigen.

De Nederlandse politie kan nu ook « Sweetie » gaan inzetten, een virtueel lokprofiel bij de opsporing en mogelijke berechting van online kindermisbruikers, zo meldt « Terres de Hommes ». « Sweetie » is een virtueel Filipijns tienjarig meisje dat door « Terre des Hommes » is ontwikkeld. Ze ontmaskerde in 2013 in tien weken tijd wereldwijd duizend individuen uit eenenzeventig landen die op zoek waren naar seks met kinderen. In ons land voerde het parket een onderzoek naar veertien Belgen die seksuele contact zochten met « Sweetie ».

Deze vraag betreft gelijke kansen en is dus een bevoegdheid van de Senaat overeenkomstig artikel 79 van het reglement van de Senaat. Het gaat over een transversale aangelegenheid – Gemeenschappen. Mijn vragen komen rechtstreeks voort uit het unaniem goedgekeurde informatieverslag betreffende de opvolging van de toepassing van het Actieplatform van de Vierde VN-Wereldvrouwenconferentie van Peking (stuk Senaat nrs. 6-97/1 tot 6-97/5 - 2014/2015) en dan meer specifiek de handhaving wat betreft seksueel geweld jegens jonge meisjes (en jongens).

Ik had dan ook volgende vragen voor de geachte minister :

1) Heeft de politie van « Terre des Hommes » gegevens gekregen van landgenoten die in verband kunnen worden gebracht met kindermisbruik en dit naar aanleiding van het virtuele lokprofiel « Sweetie » ? Zo ja, wat is de aard van deze informatie en hoeveel verdachten betreft het ?

2) Kan de door « Terre des Hommes » aangeleverde informatie gebruikt worden als bewijsmateriaal in een eventueel strafproces ? Zo nee, waarom niet ?

3) Was de informatie van « Terre des Hommes » bruikbaar in die zin dat daarmee gegevens beschikbaar zijn die kunnen worden gebruikt in een verder opsporingsonderzoek naar burgers die zich mogelijk schuldig maken aan een zedenmisdrijf waarbij kinderen het slachtoffer zijn ? Zo ja, werd deze informatie ook voor dat doel gebruikt en hoeveel dossiers werden ingeleid ? Zo nee, waarom niet ? Kan dit worden toegelicht ?

4) Kan de Belgische politie door middel van de inzet van een virtueel meisje personen opsporen die zich schuldig maken aan het plegen van een zedenmisdrijf waarbij minderjarigen het slachtoffer zijn ? Zo ja, op welke manier ? Zo nee, waarom niet ? Acht u het mogelijk en wenselijk dit wel als opsporingsmiddel mogelijk te gaan maken en dit in het licht van de nieuwe Nederlandse wetgeving ?

5) Bent u voorstander van het inzetten van een nep lokprofielen door de politie om « groomers » die via internet minderjarigen benaderen voor seksuele doeleinden op te sporen en te vervolgen ? Zo neen, waarom niet en kan u uitvoerig toelichten ? Zo ja, kan u toelichten of u hieromtrent stappen gaat zetten ?

6) Bent u voorstander van de inzet van een « virtueel » lokprofiel (naar analogie van « Sweetie ») door de politie of Child Focus om « groomers » die via internet minderjarigen benaderen voor seksuele doeleinden op te sporen en te vervolgen ? Zo neen, waarom niet en kan u uitvoerig toelichten ? Zo ja, kan u toelichten of u hieromtrent stappen gaat zetten ?

Antwoord ontvangen op 23 februari 2017 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen:

Deze parlementaire vragen vallen niet onder mijn bevoegdheden, maar behoort tot die van mijn collega, de heer Koen Geens, minister van Justitie.