Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1246

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 11 januari 2017

aan de minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie

Openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW) - Leefloon - Schorsing wegens verblijf in het buitenland - Grenscontrole - Uitvoering - Samenwerking tussen de federale en de gewestelijke diensten - Cijfers

politiecontrole
OCMW
minimumbestaansinkomen
Belgen in het buitenland
geografische spreiding
officiële statistiek

Chronologie

11/1/2017Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/2/2017)
7/2/2017Antwoord

Gelijkaardige vraag ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1151

Vraag nr. 6-1246 d.d. 11 januari 2017 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW) vallen onder de bevoegdheid van de Gewesten. Een deel van de terugbetaling van het leefloon valt onder de bevoegdheid van de federale overheid. Ook de grenscontroles en de grenspolitie vallen onder de federale verantwoordelijkheid. In sommige gevallen is er een samenwerking tussen federale diensten en de diensten die onder de Gewesten vallen.

Mensen die een leefloon genieten mogen per jaar, mits voorafgaandelijke melding, maximum achtentwintig dagen elders verblijven dan het grondgebied van de gemeente waar ze een leefloon genieten via het OCMW. Indien langer, wordt het leefloon geschorst. Vroeger was het een maand ; het is nu vier weken, of achtentwintig dagen.

Geregeld krijgen OCMW's een proces-verbaal (pv) van de grenspolitie met de vaststelling dat mijnheer of mevrouw X, genieter van een leefloon, meer dan achtentwintig dagen in het buitenland verbleef van die datum tot die datum.

Op basis van dergelijke pv's wordt het leefloon ook effectief geschorst. Het gaat daarbij zowel over Belgen als over niet-Belgen die legaal op ons grondgebied verblijven in een statuut dat toegang geeft tot sociale tegemoetkomingen van een OCMW.

Lang niet voor iedereen wordt er gecontroleerd of men zich in het buitenland bevindt of niet en voor hoeveel dagen per jaar. Het gaat hier duidelijk om steekproeven.

1) Het is mij evenwel niet duidelijk op welke basis de grenscontrole deze vaststelling doet, met andere woorden wanneer ze bij iemand beslissen om de kruispuntbank te raadplegen. Gebeurt dit systematisch ? Wordt iedereen van bepaalde vluchten hieraan onderworpen ? Is er sprake van een of andere profilering, en zo ja welke ?

2) Hoe wordt in deze zaak de samenwerking tussen de federale diensten en de gewestelijke diensten geregeld ?

3) Werd over deze aangelegenheid overleg gepleegd met de Gewesten ? Werd er afgesproken voor welke categorieën er al dan niet deze controles plaatvinden ?

4) Over hoeveel mensen ging het in 2014, in 2015 en in 2016 ?

5) Zijn er verschillen zijn tussen de Gewesten ? Werden er in verhouding evenveel schorsingen van het leefloon bevolen in het Vlaams Gewest, in het Waals Gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ?

6) Kan er meer informatie gegeven worden over de andere landen waar deze mensen, die recht hebben, op een leefloon zich bevonden ?

7) Hoe gebeuren deze controles in concreto ? Worden ze stelselmatig voor alle leefloners gedaan ?

Antwoord ontvangen op 7 februari 2017 :

Noch ikzelf, noch mijn administratie, hebben er weet van dat de grenspolitie de Openbaar Centrum voor maatschappelijk welzijn (OCMW’s) zou informeren over het feit dat leefloonbegunstigden meer dan vier weken in het buitenland hebben verbleven. Cijfers hieromtrent kunnen dan ook niet worden aangeleverd. 

Bovendien bestaat er geen gegevensstroom via het netwerk van de sociale zekerheid waarbij de (grens)politie de gegevens van de leefloonbegunstigden kan consulteren. Wellicht kan mijn collega, de heer Jan Jambon, Vice-eersteminister en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken u meer informatie geven rond de werkwijze van de grenspolitie. 

De controle op de maatregel in verband met het verblijf in het buitenland zal door mijn administratie opgevolgd worden via de elektronische terugbetalingsformulieren, waarbij de OCMW’s zullen kunnen aanduiden dat een leefloon werd geschorst omwille van een verblijf in het buitenland van meer dan vier weken.