Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1216

van Ann Brusseel (Open Vld) d.d. 22 december 2016

aan de minister van Justitie

Partnergeweld - Beroepsgeheim - Nieuwe wetgeving - Beroepen gebonden door het beroepsgeheim - Sensibilisering - Opleiding - Uitvoering - Maatregelen

huiselijk geweld
beroepsgeheim
officiële statistiek
opvolging informatieverslag

Chronologie

22/12/2016Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 26/1/2017)
16/3/2017Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1217
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 6-1218

Vraag nr. 6-1216 d.d. 22 december 2016 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

k verwijs naar mijn eerdere schriftelijke vraag nr. 6-262 en uw antwoord.

Deze vraag betreft gelijke kansen en is dus een bevoegdheid van de Senaat overeenkomstig artikel 79 van het reglement van de Senaat. Het gaat dus over een transversale aangelegenheid – Gemeenschappen. Mijn vragen komen rechtstreeks voort uit het unaniem goedgekeurde informatieverslag betreffende de opvolging van de toepassing van het Actieplatform van de Vierde VN-Wereldvrouwenconferentie van Peking (stuk Senaat nrs. 6-97/1 tot 6-97/5 – 2014/2015).

Sinds 1 maart 2013 mogen artsen, advocaten, politiebeambten en andere personen die gebonden zijn door het beroepsgeheim, het parket inlichten wanneer ze weet hebben van partnergeweld. Het Strafwetboek staat in dat geval dus een schending van het beroepsgeheim toe. Met de maatregel wil de regering het aantal feiten van partnergeweld verminderen. Aldus een rapport van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Graag had ik u dan ook volgende vragen voorgelegd :

1) Kan u meedelen of, en zo ja, in hoeveel dossiers personen gebonden door het beroepsgeheim daadwerkelijk een dossier inzake partnergeweld is doorgegeven aan Justitie ? Kan u deze cijfers duiden en / of toelichten of deze maatregel naar uw aanvoelen al voldoende gekend is bij de desbetreffende beroepen ? Zo neen, bent u het met me eens dat er dringend een operationaliseerbare informaticatool hieromtrent moet worden uitgewerkt ?

2) U meldt dat een specifiek opleiding en sensibilisering zou moeten worden voorzien voor alle institutionele actoren (onderwijs, volksgezondheid, justitie, politie, immigratie, enz.) en dit om op die manier bij te dragen tot een doeltreffend en tevens op alle niveaus gevoerde beleid inzake partnergeweld.

a) Welke concrete resultaten werden sindsdien geboekt wat betreft specifieke opleiding en sensibilisering ?

b) Kan u zeer concreet toelichten welke opleidingsmodules voor de institutionele actoren worden voorzien ? Wie kan / zal eraan deelnemen ?

c) Kan u zeer concreet toelichten welke concrete stappen sindsdien werden gezet inzake sensibilisering over het beroepsgeheim en de nieuwe wetgeving ? Kan u toelichten wat de projecten, het tijdschema, de budgetten en de inhoud ter zake zijn ?

3) Staat er een draaiboek ter beschikking voor de beroepsgroepen die hiermee worden geconfronteerd opdat zij een leidraad hebben hoe zij hier eventueel mee moeten omgaan, weten welke stappen kunnen worden gezet en welke alternatieve pistes voorhanden zijn en in welke gevallen deze eerder aangewezen zijn ?

Antwoord ontvangen op 16 maart 2017 :

1) Het openbaar ministerie beschikt niet over een informaticatool voor de extractie van de gevraagde gegevens.

2) en 3) Er kan worden verwezen naar het antwoord 6-1218 van de staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, en Wetenschapsbeleid.