Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1052

van Jean-Paul Wahl (MR) d.d. 5 oktober 2016

aan de minister van Justitie

Partnergeweld - Recidiven - Aanpak van de verdachten - Bemiddeling - Nultolerantie bij partnergeweld - Rondzendbrief - Toepassing - Opvang van de slachtoffers - Samenwerking met de justitiehuizen

huiselijk geweld
Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie
rechtsbijstand

Chronologie

5/10/2016Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 3/11/2016)
11/1/2017Rappel
28/3/2017Antwoord

Vraag nr. 6-1052 d.d. 5 oktober 2016 : (Vraag gesteld in het Frans)

Uit een studie van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminilogie over de arrestaties wegens partnergeweld wordt een hoge mate van recidive vastgesteld. Bij negenentwintig procent van de personen die worden beschuldigd van partnergeweld, werd in het verleden reeds melding gemaakt van dergelijke feiten. In twintig procent van de gevallen is er recidive na de eerste maand na een veroordeling en in meer dan zestig procent van de gevallen binnen de zes maanden volgend op de veroordeling.

Kunt u ons meedelen hoe de beklaagden die recidiveren worden aangepakt? Is er onmiddellijk in een bemiddeling voorzien? Is de rondzendbrief inzake nultolerantie bij partnergeweld nog altijd van toepassing?

Is er trouwens een samenwerking met de justitiehuizen die de slachtoffers opvangen? Waarin bestaat die samenwerking?

Antwoord ontvangen op 28 maart 2017 :

De omzendbrief COL 4/2006 betreffende het strafrechtelijk beleid inzake partnergeweld werd in 2015 herzien en is momenteel van toepassing. Op grond van die omzendbrief moet op ieder geval van partnergeweld dat aan het parket wordt gerapporteerd op passende wijze worden gereageerd.

Een passende reactie betekent niet noodzakelijkerwijs een dagvaarding voor de correctionele rechtbank. De parketten beschikken over verschillende instrumenten om te beoordelen wat de meest doeltreffende reactie is. Het is evident dat recidive een element is dat in aanmerking wordt genomen.

Er moet overigens in het achterhoofd worden gehouden dat een sepot niet betekent dat het parket niets heeft ondernomen naar aanleiding van de feiten die erbij aanhangig werden gemaakt. Er worden onderzoekshandelingen bevolen, de evolutie van de situatie wordt nagegaan en er kan, in voorkomend geval, een pretoriaanse probatie worden voorgesteld.

In COL 4/2006 wordt benadrukt dat de bescherming van de slachtoffers moet worden verzekerd en dat elk secundair slachtofferschap moet worden voorkomen. De politiediensten werken nauw samen met de diensten voor slachtofferzorg, zowel van de politiezones als van de justitiehuizen.