Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 6-1013

van Olga Zrihen (PS) d.d. 19 juli 2016

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, belast met Beliris en Federale Culturele Instellingen

Brexit - Gevolgen - Onderhandelingen - Belgisch standpunt - Europese Unie - Vertrouwen van de burgers - Herstel - Maatregelen

Verenigd Koninkrijk
toetreding tot de Europese Unie
lidmaatschap van de Europese Unie
uittreding uit de EU

Chronologie

19/7/2016Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/8/2016)
20/10/2016Rappel
7/9/2017Antwoord

Vraag nr. 6-1013 d.d. 19 juli 2016 : (Vraag gesteld in het Frans)

Op 23 juni 2016 besliste het Verenigd Koninkrijk bij referendum om de Europese Unie, waarvan het sedert 1 januari 1973 lid is, te verlaten.

Deze aangelegenheid heeft met de bevoegdheid van de Senaat te maken want het betreft een federale materie die een invloed heeft op de bevoegdheden van de deelstaten, in het bijzonder op economisch vlak en in het kader van een wijziging van de gemengde verdragen.

1) Kunt u in dit verband toelichten welk standpunt België inneemt in de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot de uitstap uit de Europese Unie?

2) Geeft de Belgische regering de voorkeur aan een bijzonder statuut?

3) De resultaten van het referendum wijzen op een groeiend wantrouwen van de burgers ten opzichte van de Europese instellingen.

Welke initiatieven neemt de Belgische regering om het vertrouwen van de burgers, in het bijzonder de Belgen, in de Europese Unie te herstellen?

Antwoord ontvangen op 7 september 2017 :

1) & 2) Op 29 maart 2017 heeft de Britse regering krachtens artikel 50 van het Verdrag betreffende de Europese Unie, de Europese Raad in kennis gesteld van haar voornemen om de Europese Unie te verlaten. In antwoord op deze kennisgeving hebben de zevenentwintig overige lidstaten de richtsnoeren (EU27 in formaat Europese Raad, 29 april 2017) en het onderhandelingsmandaat (EU27 in formaat Raad Algemene Zaken, 22 mei 2017) voor de Brexit onderhandelingen goedgekeurd.

Deze richtsnoeren bepalen de onderhandelingsstrategie en de volgende basisbeginselen : de interne markt en de vier vrijheden zijn ondeelbaar. Er wordt geen sectorale benadering gehanteerd : er is geen enkel akkoord totdat er een totaalakkoord is. Van bilaterale onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en individuele lidstaten kan evenmin sprake zijn. De onderhandelingen zullen gefaseerd verlopen : in de eerste fase wordt onderhandeld over het vrijwaren van de rechten van de EU burgers in het Verenigd Koninkrijk en de Britten in de EU lidstaten, alsook over de financiële aspecten van de terugtrekking. Van zodra de Europese Raad voldoende vooruitgang op deze punten heeft vastgesteld, wordt de tweede fase van de onderhandelingen aangevat. Het onderhandelingsmandaat bouwt verder op de richtsnoeren van de Europese Raad en bevat gedetailleerde uitgangspunten inzake de rechten van burgers, de financiële regeling, de situatie van de in de handel gebrachte goederen, bepalingen inzake de uitkomst van administratieve en jurisprudentiële procedures, overige administratieve kwesties en bepalingen inzake het beheer van het terugtrekkingsakkoord.

België staat volledig achter deze standpunten.

3) In het licht van de resultaten van de Eurobarometer die in het voorjaar van 2016 in België werd uitgevoerd, voelen de Belgen zich Europese burgers en ze zijn van oordeel dat België de toekomst niet beter het hoofd zou kunnen bieden als het de Europese Unie verliet. De ondersteuning voor de prioriteiten en de beleidslijnen van de Europese Unie blijft groot. Acht op tien Belgen zeggen dat ze voorstander zijn van een gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid, van een gemeenschappelijk energiebeleid en van het « vrije verkeer van burgers van de EU die overal in de EU mogen leven, werken, studeren en zaken doen » ; 76 % ondersteunt « een Europese economische en monetaire unie met een enkele munt, de euro » en 71 % zegt voorstander te zijn van een gemeenschappelijk Europees migratiebeleid.

Naar aanleiding van het nieuw strategisch partnerschapsakkoord dat begin februari 2014 werd ondertekend tussen de Belgische regering en de Europese Commissie, richt België zijn communicatiebeleid op het informeren en sensibiliseren van het maatschappelijk middenveld en de jongeren over de uitdagingen van de Europese Unie.