Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9981

van Bart De Nijn (N-VA) d.d. 2 oktober 2013

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Verkeersovertredingen - Europese richtlijn "Cross-border enforcement" - Implementatie - Wederkerigheid

vreemdelingenrecht
overtreding van het verkeersreglement
richtlijn (EU)
uitwisseling van informatie
nationale uitvoeringsmaatregel

Chronologie

2/10/2013Verzending vraag
15/1/2014Rappel
23/4/2014Antwoord

Vraag nr. 5-9981 d.d. 2 oktober 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Eind november treedt de Europese richtlijn inzake "cross-border enforcement" in werking.

Bedoeling is om de gegevensuitwisseling tussen alle EU-landen makkelijker toegankelijk te maken voor de parketten en gerechtelijke instanties zodat buitenlandse bestuurders effectief kunnen worden vervolgd als ze verkeersovertredingen begaan. De belangrijkste overtredingen hierbij zijn overdreven snelheid, alcohol achter het stuur, het niet-dragen van een gordel en/of het negeren van een rood stoplicht.

Momenteel heeft België buiten een bilateraal akkoord met Nederland en Frankrijk, nog geen systematische uitwisseling met andere EU-landen waarbij kan worden afgedwongen dat informatie wordt uitgewisseld.

In het verleden rezen in de bilaterale akkoorden problemen met de uitwisseling van gegevens en met het snel te weten komen van de identiteit van nummerplaathouders. Hieruit moeten lessen voor de toekomst worden getrokken teneinde die problemen onder de Europese richtlijn zoveel mogelijk te beperken.

Net als voor de bilaterale akkoorden, is het dan ook belangrijk dat de Europese richtlijn zo goed mogelijk in de nationale wetgeving wordt geïntegreerd en dat ze zo goed mogelijk wordt opgevolgd.

1) Graag had ik van de staatssecretaris vernomen wat de stand van zaken is met betrekking tot de juridische en praktische implementatie omdat de termijn waarop de Europese richtlijn van start gaat, nadert.

2) Is er een waarborg dat een principe van wederkerigheid zal gelden, waarbij alle landen de nodige gevraagde inspanningen leveren om informatie van overtreders te verschaffen?

Antwoord ontvangen op 23 april 2014 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag. 

1) Op het vlak van IT verleent België vanaf 7 november 2013, de uiterste datum van omzetting van de richtlijn, de andere lidstaten toegang tot de kentekengegevens van de Belgen en hebben de Belgische politiediensten toegang tot Eucaris om de buitenlandse overtreders te identificeren.  

Op juridisch vlak hebben wij echter achterstand met de publicatie van de nodige reglementaire teksten ter omzetting van de richtlijn; de publicatie ervan is voorzien in de loop van het voorjaar 2014.  

De Directie Inschrijvingen van Voertuigen moet als Nationaal Contactpunt voor België worden aangeduid. Hoewel de Belgische reglementering nog niet werd aangepast, dient de richtlijn toch reeds worden toegepast, in die zin dat andere lidstaten zich tot de Directie Inschrijvingen van Voertuigen richten om gegevens te bekomen.  

Het nieuwe koninklijk besluit betreffende de onmiddellijke inningen zal de mogelijkheid voorzien om een informatiebrief of een afschrift van het proces-verbaal naar het buitenland te versturen en om het bedrag van de boete te vorderen. Tot aan de inwerkingtreding van dit koninklijk besluit zullen buitenlanders een afschift van het proces-verbaal (met dezelfde elementen als in de informatiebrief) en een voorstel tot minnelijke schikking ontvangen. In een later stadium zullen deze twee documenten voor buitenlandse overtreders vervangen worden door één enkele informatiebrief.  

2) De richtlijn zelf biedt deze waarborg van wederkerige gegevensuitwisseling: vanaf 7 november moeten alle lidstaten mekaar kunnen bevragen. Buitenlanders die in België een overtreding begaan zullen geverbaliseerd kunnen worden wanneer zij één van de in de richtlijn bedoelde acht verkeersovertredingen begaan, en hetzelfde principe gaat op voor Belgen die in het buitenland één van deze overtredingen plegen.