Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9625

van Louis Ide (N-VA) d.d. 19 juli 2013

aan de minister van Justitie

de rondvraag naar cijfergegevens van de Commissies tot bescherming van de maatschappij

opname in psychiatrische kliniek
sociaal verweer
officiële statistiek

Chronologie

19/7/2013Verzending vraag
10/9/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3771

Vraag nr. 5-9625 d.d. 19 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op schriftelijke vraag 5-5985 inzake internering waarbij ik peilde naar cijfergegevens van de Commissies tot bescherming van de maatschappij (CBM) antwoordde de minister mij dat ze de gevraagde gegevens via een rondvraag bij de voorzitters van de verschillende commissies zou trachten te verkrijgen.

1) Concreet vroeg ik naar de volgende "niet-geüniformiseerde" cijfergegevens:

- Hoeveel geïnterneerden hebben de verschillende CBM's in België 'onder zich'? Graag de cijfers voor de jaren 2007, 2008, 2009, 2010 en 2011.

- Hoeveel geïnterneerden werden per CBM in de maatschappij gere-integreerd in de jaren 2007, 2008, 2009, 2010 en 2011?

- Hoeveel aanvragen tot invrijheidstelling werden door de verschillende CBM's geweigerd? Hoeveel aanvragen per CBM hiervan gaan naar de Hoge Commissie?

- Hoeveel aanvragen werden alsnog goedgekeurd door de Hoge Commissie? Kan de minister die cijfers geven voor de jaren 2007, 2008, 2009, 2010 en 2011?

Heeft de minister reeds een antwoord gekregen op de rondvraag naar deze cijfergegevens?

2) Hoeveel en welke CBM's hebben positief geantwoord op haar vraag? Hoeveel hebben de gevraagde gegevens reeds bezorgd? Hoeveel hebben aangegeven de gevraagde gegevens in de nabije toekomst te zullen bezorgen?

3) Hoeveel en welke CBM's hebben expliciet geweigerd om cijfergegevens te bezorgen?

Antwoord ontvangen op 10 september 2013 :

De Commissies tot bescherming van de maatschappij (CBM’s) registreren het aantal dossiers die zij behandelen per jaar op verschillende wijze. De ene CBM stelt 1 dossier gelijk aan 1 beslissing van de CBM, de andere CBM stelt 1 dossier gelijk aan 1 geïnterneerde. De cijfers zijn dan ook uiteenlopend en niet vergelijkbaar.

Verder geven een aantal CBM’s zelf aan dat de door hen opgegeven cijfers niet volledig zijn, bij gebreke aan een systematische registratie van cijfermateriaal.

Ik dien dus vast te stellen dat de verschillende commissies onderling deze gegevens niet op uniforme wijze registreren, zodat het voor mij onmogelijk is om u correcte cijfers over het gevraagde mee te delen. 

Indien de CBM’s zouden opgaan in de strafuitvoeringsrechtbank internering, zouden zij vallen onder de ICT-applicatie SURTAP, die wel een uniforme registratie van gegevens toelaat. De budgettaire meervragen inzake internering werden evenwel uitgesteld naar het conclaaf van september.  

Moest in september blijken dat een overgang naar SURTAP niet aan de orde is, zal ik aan de administratie vragen om een aantal administratie processen van de CBM’s te integreren in de ICT applicatie SIDIS Suite. Dit is de nieuwe applicatie voor detentiebeheer bij EPI. De eerste fase wordt opgeleverd in het najaar van 2013.

In de tweede fase zouden een aantal processen van de CBM die verband houden met de detentie van geïnterneerden mee geïntegreerd kunnen worden. In die Sidis suite zitten er interne statistische modules waardoor registratie beter kan verlopen. 

In de voorbereidende fase van de sidis-suite trachten wij nu de geïnterneerden en hun bevoegde CBM op te lijsten in een MS-Access-toepassing. 

Doel is - voor de geïnterneerden die in een detentie zijn - deze informatie toe te voegen aan het sidis-suite dossier. Daarna zullen voor deze personen alle beslissingen CBM geregistreerd worden. Hierdoor kan een grotere dataset uniform geregistreerd worden.